σΟι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις πιο αδύναμες, διαβεβαίωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η στρατηγική αυτή ενέχει βεβαίως κινδύνους, αλλά δεν υπάρχει κάποια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε αυτήν.

«Τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν και θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν τη συλλογική οικονομική υποστήριξή τους σε αυτούς που βρίσκονται αποκομμένοι από τις χρηματαγορές, δίνοντάς τους το χρόνο να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους», γράφει ο υπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

«Η στρατηγική αυτή ενέχει κινδύνους», συνεχίζει ο Σόιμπλε, «όμως η εναλλακτική της, η οποία θα επέτρεπε στην κρίση να διαδοθεί στη ζώνη του ευρώ και θα απειλούσε το ευρώ στο σύνολό του, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη».

«Οι προσπάθειες των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα αποφέρουν αναπόφευκτα τους καρπούς τους, αλλά όχι από μέρα σε μέρα», σημειώνει, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφόρησε σήμερα ότι στην Ευρώπη συστήνουμε οι χώρες να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους λιτότητας στις καταστάσεις και να εξετάσουν μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης.

Ο Σόιμπλε, αντιθέτως, συνεχίζει να πιστεύει ότι η μείωση των δαπανών, η αύξηση των εσόδων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την προτεραιότητα και αυτό ισχύει ακόμη κι αν είναι επώδυνο πολιτικά.