Η παρατεταμένη σιωπή του ΔΝΤ σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για το ελληνικό χρέος έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από το μαραθώνιο EuroWorking Group που άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης και διήρκεσε έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Ωστόσο, υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Το EuroWorking Group συνεχίζει και σήμερα, Παρασκευή, τις εργασίες του.
Το ορόσημο του Eurogroup της 24ης Μαΐου φαντάζει μάλλον εξαιρετικά φιλόδοξο τουλάχιστον για το χρέος και δεν αποκλείεται η συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα να πάει για το Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup κινείται με στόχο να κλείσει την αξιολόγηση στις 24 Μαΐου και να αποδεσμεύσει τη δόση αφού θα έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης».
Μια από τις κύριες περιοχές τριβής προκαλείται από την απαίτηση του Ταμείου να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ποιο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό χρέος μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.
Τα σενάρια που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες γίνονται ολοένα και λιγότερο σαφή όσο προχωράει ο χρόνος και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ αρνείται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis).
Οπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχει τώρα ένα δεύτερο σχέδιο, όπου δεν θα απαιτείται ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ για να γίνει η εκταμίευση, αλλά να υπάρξει μια θετική πολιτική δήλωση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στη συνέχεια μετά την επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας του ελληνικού κράτους το ΔΝΤ θα εξετάσει την δημιουργία του ελληνικού προγράμματος από τον Σεπτέμβριο.