Τα χρέη από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη χώρα φτάνουν τα 181.000 ευρώ , ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία προστίμων του ΕΣΡ, από τα 7 εκ. ευρώ που καταλογίστηκαν συνολικά, τα 4 εκ. 800.000 είναι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αττική.
Καταθέτοντας τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία πιστοποιούνται από έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απάντησε σε όσους αμφισβήτησαν τα στοιχεία που είχε καταθέσει προ εβδομάδος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι επίσης ο πίνακας των στοιχείων που παρέθεσε τότε ενώπιον της Ολομέλειας και αφορούσε το πλήθος των προστίμων του ΕΣΡ προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τον ειδικό φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, προήρχοντο από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
«Επειδή υπήρξε αμφισβήτηση για το ποιους αφορούν τα χρέη για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και για τα θέματα των προστίμων του ΕΣΡ και υπήρξε ανακοίνωση της Ένωσης σύμφωνα με τα οποία αυτά δεν αφορούν τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών αλλά την Περιφέρεια, σας καταθέτω το απαντητικό έγγραφο της ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με αυτό: Τα στοιχεία φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα είναι 181.000 ευρώ. Τα στοιχεία προστίμων ΕΣΡ από τα 7 εκ. συνολικά τα 4.800.000 ευρώ είναι στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
«’Αρα ας σταματήσουν κάποιοι που προσπαθούν να κρυφτούν. Τα στοιχεία είναι δεδομένα, τα χρέη των καναλιών είναι δεδομένα και αν κάποιους δεν τους βολεύουν τα νούμερα η λύση δεν είναι να μάθουμε εμείς άλλη αριθμητική. Η πραγματικότητα είναι αυτή και πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική πολιτική σύγκρουση, το περιεχόμενο της οποίας η κυβέρνηση καταλαβαίνει πολύ καλά και θα τη βγάλει πέρα», προσέθεσε ο κ. Αλεξιάδης.
Απαντώντας επίσης, στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε άλλη ΠΝΠ στις 31 Δεκεμβρίου, με την οποία – όπως είπε – τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που ήταν στο Μνημόνιο του 2010 «η τότε ανεξάρτητη ΓΓΔΕ, με συγκεκριμένους επικεφαλής, έφερνε διατάξεις εδώ και παρέπεμπε την εφαρμογή τους ένα χρόνο μετά». «Στερούσατε εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων» κατηγόρησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας «εμείς τέτοιες μεθοδεύσεις δεν κάνουμε».