Οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων για το 2016 είναι ιδιαίτερα θετικές, «παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων», υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο κοινό ελληνορωσικό website του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

Οι δύο πλευρές (Ελλάδα — Ρωσία) έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τουριστικό, όσο και στο ναυτιλιακό τομέα στη βάση των μεταξύ τους υφιστάμενων συμφωνιών, καθώς και στο πλαίσιο των αρμοδίων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, προσθέτει.

Και οι δύο πλευρές, όπως αποτυπώνεται στο υπογραφέν Πρωτόκολλο της 9ης Συνόδου της ΜΔΕ Ελλάδας-Ρωσίας, έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τουριστικό όσο και στο ναυτιλιακό τομέα στη βάση των μεταξύ τους υφιστάμενων συμφωνιών, καθώς και στο πλαίσιο των αρμοδίων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις προσπάθειες ανάπτυξης των Θαλασσίων Διαδρόμων (Motorways of the Sea). Όσον αφορά τη ναυτιλιακή γραμμή Σότσι-Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη παρατηρούμε ότι αποτελεί ζήτημα που απαιτεί περαιτέρω μελέτη από τους ενδιαφερόμενους φορείς, αφού εμπλέκεται και τρίτο ενδιαφερόμενο κράτος, η Τουρκία.