Τελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες να επαναπατρίσουν κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο παρατείνεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011 η προθεσμία για τη μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα με φορολογικό συντελεστή 8% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν.

Μετά από συστάσεις που έγιναν από την Ε.Ε. η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει συντελεστή 8% στον επαναπατρισμό κεφαλαίου αντί του 5% που ίσχυε αρχικά.

Στην σχετική εγκύκλιο όμως υπάρχει ένα παράθυρο και μια παγίδα

Οι καταθέσεις που θα επαναπατριστούν θα πρέπει να μπουν σε κλειστό λογαριασμό για ένα χρόνο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο «Σε περίπτωση που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο επιλέγει τη μεταφορά και όχι την παραμονή των υπόψη κεφαλαίων στο εξωτερικό τα κεφάλαια αυτά πρέπει να μεταφερθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.»

Το Παράθυρο

Εάν τα κεφάλαια έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό και έχουν δηλωθεί οι φόροι από τους τόκους τότε τα κεφάλια μπορούν να επαναπατριστούν χωρίς την πρόσθετη φορολόγηση του 8%. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος «Κεφάλαια για τα οποία είχε καταβληθεί φόρος εισοδήματος στην Ελλάδα ή είχαν απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος νόμιμα, δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου αυτού και μπορούν να εισαχθούν χωρίς την καταβολή φόρου».