Πρωτογενή πλεονάσματα θα καταγράψει η Ελλάδα το 2012 μέσω του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος σύμφωνα με το μοντέλο που συμφωνήθηκε στην σύνοδο κορυφής.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε κρατάει ίσες αποστάσεις από όλους για το θέμα αυτό. Σε επιστολή του, την οποία επικαλείται το Reuters, o γερμανός υπουργός οικονομικών φωτογραφίζει την αισιοδοξία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ πάνω στο ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 2012 πρωτογενή πλεονάσματα, επηρεαζόμενος προφανώς από το θετικό κλίμα τη συνόδου κορυφής.
Και προτού ανοίξει η όρεξη σε άλλες χώρες, φρόντισε να ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ίδια επιστολή ότι το μοντέλο που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα δεν αποτελεί πανάκεια για την ευρωζώνη.
Για την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ο γερμανός υπουργός οικονομικών θεωρεί ότι ο μηχανισμός EFSF δεν πρέπει να έχει λευκή επιταγή για την αγορά ή ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με όσα υπογράψαμε στο αναθεωρημένο μνημόνιο ο προϋπολογισμός πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ το 2012, σε 3% το 2013, σε 5,5% το 2014 και 6% το 2015.