Η προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας διχάζει όχι μόνο τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, αλλά και τα ίδια τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Δύο επιφανείς αξιωματούχοι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, εμφανίστηκαν με εντελώς διαφορετικές απόψεις για το ενδεχόμενο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ο κ. Τρισέ επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνεται ούτε καν συζήτηση για το ενδεχόμενο μίας «επιλεκτικής χρεοκοπίας». «Εκ μέρους του Δ.Σ της ΕΚΤ είπα ότι ένα πιστωτικό γεγονός, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε ο Τρισέ. Παράλληλα κατηγόρησε για έλλειψη διεξοδικής εξέτασης εκείνους που επιλέγουν το «selective default» ως λύση.

Ο Έβαλντ Νοβότνι, όμως, δεν φαίνεται να τρομάζει με το ενδεχόμενο μιας «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Σύμφωνα με τον αυστριακό τραπεζίτη, ορισμένες επιλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βραχυπρόθεσμη «επιλεκτική χρεοκοπία», η οποία θα είχε ελάχιστες αρνητικές συνέπειες. Παρόλα αυτά, «αυτές οι επιλογές πρέπει να μελετηθούν εξονυχιστικά. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που ασχολούνται με μια πολύ βραχύβια επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία στην πράξη δεν θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο CNBC.