Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε σήμερα τη διεθνή οικονομική κοινότητα, «να δώσει περισσότερο χρόνο στην Πορτογαλία, αλλά και σε άλλα κράτη», ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες στα δημόσια οικονομικά τους.

«Προσκαλώ σε μια διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων, που να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις συλλογικές προσπάθειες που απαιτούνται», δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στο δίκτυο France 24, ερωτηθείσα πώς εκείνη κρίνει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s χθες βράδυ.

«Η Πορτογαλία δεσμεύθηκε σε ένα εξαιρετικά θαρραλέο οικονομικό πρόγραμμα, υποστηριζόμενη από όλη την πολιτική τάξη (…) μια διαδικασία πάρα πολύ σπουδαία που πρέπει να εμπνεύσει και άλλα κράτη, βεβαίως και την Ελλάδα», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.

«Εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Πορτογαλία, δεν συντρέχει λόγος το πρόγραμμα, που τίθεται σε εφαρμογή, να μην επιτρέψει την επιστροφή της σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα και εδραίωση της (οικονομικής) κατάστασης», πρόσθεσε.

Τέλος, η κυρία Λαγκάρντ υπήρξε σιβυλλική όταν ρωτήθηκε τι φρονεί για την κρίση των οίκων αξιολόγησης από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε «να σπάσει το ολιγοπώλιό τους».

«Αναγνωρίζω σε αυτήν τη δήλωση τον κ. Σόιμπλε», περιορίστηκε να δηλώσει η κ. Λαγκάρντ.