Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους είναι μία κερδοφόρα λύση για τους ιδιώτες, αλλά αποτελεί καταστροφική «οδό» για την Ελλάδα, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα ασκεί έντονη κριτική για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που στοχεύει στη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για μία πολύπλοκη στρατηγική που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Με το συγκεκριμένο σχέδιο περιορίζονται οι ζημιές για τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους δυσμενής όρους των νέων 30ετών ομολόγων που προβλέπει επιτόκιο από 5,5% έως και 8%.

Ο λόγος που η Ελλάδα αποδέχεται το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ότι δεν έχει άλλη επιλογή. «Δείχνουν φοβισμένοι απέναντι στις επιπτώσεις μιας άμεσης χρεοκοπίας», αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Το άρθρο καταλήγει υποστηρίζοντας ότι τα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά εργαλεία στην ουσία μεταθέτουν το πρόβλημα για το μέλλον, κάτι που είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο.