«Πρέπει να βρούμε μεθόδους διαπόμπευσης αυτών των κυρίων γιατί κλέβουν τον πολίτη και το δημόσιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο Mega, οι φορολογικοί έλεγχοι πάνε πάρα πολύ καλά και κάθε εβδομάδα ελέγχονται 5.500-6.000 επιχειρήσεις.
Διαπιστώνονται πολλές παραβάσεις με «μαϊμού» φορολογικές μηχανές και με παράλληλους μηχανισμούς, οι οποίοι αλλάζουν τα δεδομένα. Διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει άβατο για τη φορολογική διοίκηση» και διαβεβαίωσε ότι «δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση, δεν έχει χτυπήσει ούτε μια φορά το τηλέφωνό μου».
Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης παρατηρείται περισσότερο στις τουριστικές περιοχές και διευκρίνισε πως γίνονται μελέτες για να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών. Ένα από τα όπλα μας, όπως είπε, είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πιστωτικού χρήματος και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχει κίνητρα η επιχείρηση και πρέπει οι τράπεζες να δώσουν κίνητρα στους πολίτες. Ανάμεσα στις μελέτες που εξετάζονται από το υπουργείο, είναι να «χτίζεται» το αφορολόγητο μέσω πιστωτικής κάρτας και οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής κάρτας. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου, τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί το περιουσιολόγιο, το οποίο θα καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο φορολογούμενος. Αν κάποιος δεν δηλώσει ένα φορολογικό στοιχείο, όποτε εντοπιστεί, θα έχει πρόστιμο και προσαυξήσεις που θα φτάνουν την αξία του, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και αποκάλυψε πως κάθε χρόνο με τη φορολογική θα πρέπει να δικαιολογούνται οι αγορές που έγιναν. Ο πολίτης δεν θα πρέπει να ανησυχεί γιατί εμείς θέλουμε να πιάσουμε τα μεγάλα «ψάρια» και όχι τα μικρά.
Αναφερόμενος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 90% και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω παράτασης.