Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Υπάρχει κι άλλος δρόμος» για την έξοδο από την κρίση πραγματοποίησε σε αίθουσα του ΕΚΘ η «Πρωτοβουλία για την άλλη πολιτική», με κεντρικούς ομιλητές τον ανεξάρτητο βουλευτή Πρέβεζας, Βαγγέλη Παπαχρήστο και τους καθηγητές πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκο Κοτζιά και ΑΠΘ, Άρη Καζάκο.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην διεθνή, στην ευρωπαϊκή και στην εγχώρια διάσταση της κρίσης, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόβλημα χρέους αποτελεί μόνο μια συνιστώσα του γενικότερου χρηματοπιστωτικού προβλήματος, των τραπεζών της ευρωζώνης και των επιθέσεων των «κερδοσκόπων», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση όφειλε να το διαπραγματευτεί με πολιτικούς και όχι με λογιστικούς όρους». Επεσήμαναν ότι «χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία, χωρίς αναπτυξιακό μοντέλο και με οριζόντια μέτρα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν επιτυγχάνεται η έξοδος από την κρίση αλλά το βάθεμα της ύφεσης».

«Το πρώτο που χρειάζεται να αρνηθούμε αυτή την πολιτική, που θέλουν να μας επιβάλλουν και που βαθαίνει την κρίση αντί να λύνει το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπαχρήστος και συνέχισε: «Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε μια εναλλακτική προοδευτική πολιτική. Ξέρω πολλές χώρες που βγήκαν από την κρίση χωρίς την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά καμία που να βγήκε χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Την φοροκλοπή, τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο υπέδειξε ο κ. Κοτζιάς ως «εχθρούς» της κυβέρνησης, «αντί για αυτούς που υποδεικνύονται από το μνημόνιο, τους μη προνομιούχους και τα λαϊκά στρώματα», προσθέτοντας: «Αν δεν αλλάξουμε τη δημοκρατική παράταξη απέναντι στις εξελίξεις θα έχουμε άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και θα φταίμε όλοι μας».

«Πρέπει να ανευρεθούν συμμαχίες και εντός και εντός Ε.Ε. που σήμερα απουσιάζουν εντελώς από το πολιτικό λεξιλόγιο. Η τρόικα αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά. Χρειαζόμαστε κοινή δράση για κοινούς στόχους για την αποτροπή αυτής της τεράστιας καταστροφής» τόνισε ο κ. Καζάκος.