«Ακόμη και αν η Ελλάδα λάβει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης και αποφύγει τη χρεοκοπία, τα προβλήματα της βρίσκονται πολύ πιο μακριά από αυτή την εξέλιξη», σχολιάζει η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal χαρακτηρίζοντας αχίλλειο πτέρνα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η κύρια πληγή είναι το τραπεζικό σύστημα», συνεχίζει ο αρθρογράφος Σάϊμον Νίξον. Η πραγματική πρόκληση είναι η ρευστότητα των τραπεζών και η επάρκεια τους να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση η εξομάλυνση της πραγματικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την προσπάθεια.

Από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ρευστότητα θα ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια από την Ευρώπη. Πρέπει να δανειστούν χρήματα για να δανείσουν τις επιχειρήσεις της χώρας.

Τα μέτρα λιτότητας και η δημοσιονομική σύγκλιση δεν επαρκούν για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει επενδύσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από κάπου. Επομένως, ο ρόλος των τραπεζών είναι κομβικός σε αυτή τη διαδικασία.