Ο Λουίς ντε Γκίντος, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του Eurogroup , υποστήριξε σήμερα ότι η πορεία της ισπανικής οικονομίας, που ενώ βρισκόταν σε ύφεση είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ευρωζώνη, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην επιλογή του επόμενου προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο Ντε Γκίντος έχει υποβάλει επίσημα υποψηφιότητα για το αξίωμα αυτό, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι θα δυσκολευτεί να κερδίσει τον σημερινό επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιδιώκει να του ανατεθεί νέα θητεία όταν εκπνεύσει η τρέχουσα, στα τέλη του Ιουλίου. Ο Ντάισελμπλουμ είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Η Ισπανία βγήκε από την πολυετή ύφεση που αντιμετώπιζε το 2013, έπειτα από τις οδυνηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών που εφάρμοσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση, στην οποία υπηρετεί ο Ντε Γκίντος. Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της 19μελούς ευρωζώνης, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% του ΑΕΠ φέτος.
«Είναι καλύτερο να έχουμε έναν πρόεδρο του Γιούρογκρουπ από μια χώρα η οποία έφθασε στο χείλος της αβύσσου αλλά τώρα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό», έκρινε ο Ντε Γκίντος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σανταντέρ, στη βόρεια Ισπανία, προσθέτοντας ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό στον αντίπαλό του.
Η κούρσα για την προεδρία του Γιούρογκρουπ διεξάγεται εν μέσω των προσπαθειών να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της.
Οι πιθανότητες του Ντάισελμπλουμ να διατηρήσει το αξίωμά του ενδέχεται να εξαρτηθούν από την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων.
Στην επιστολή του με την οποία ζήτησε να του ανατεθεί εκ νέου το αξίωμα, ο Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως σκοπεύει να αφοσιώσει τη δεύτερή του θητεία στην προώθηση δημοσιονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων σε όλη την ευρωζώνη, προκειμένου να βελτιωθεί η ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης.
Ο Ντε Γκίντος, οικονομολόγος, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών, επέβλεψε την εφαρμογή των μέτρων που προέβλεπε το πακέτο στήριξης της ΕΕ για τις προβληματικές τράπεζες της Ισπανίας το 2012. Ο τρόπος που ενήργησε έχει επαινεθεί από τη Γερμανία, όμως δεν είναι σαφές εάν θα συγκεντρώσει ικανό αριθμό ψήφων για να αναδειχθεί στην προεδρία της Ευρωομάδας.
Στην Ισπανία θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές μέσα στο 2015. Ο Ντε Γκίντος θα παραμείνει στον θώκο του υπουργού Οικονομίας εάν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, το οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα, διατηρήσει την εξουσία.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας υπενθύμισε ότι το ζήτημα της προεδρίας του Γιούρογκρουπ θα συζητηθεί στην μεθαυριανή συνεδρίασή του.
«Ο σκοπός μας τις επόμενες εβδομάδας είναι η Ισπανία να πάρει (τη θέση) διότι πιστεύω ότι (η χώρα) το αξίζει», κατέληξε ο Ντε Γκίντος.