Τη στήριξη του προς την Ελλάδα, με λύση μακράς διάρκειας, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ. Με άρθρο του, υπό τον δεικτικό τίτλο «Μπορεί να επιζήσει το ευρώ με την Μέρκελ, το Σαρκοζί και το Μπαρόζο;», στην εφημερίδα De Morgen επιρρίπτει ευθύνες στους ευρωπαίους ηγέτες.

Η ελληνική κρίση έχει διαμορφώσει ένα κλίμα αστάθειας στην ευρωζώνη, τονίζει ο Βέλγος πολιτικός, επικρίνοντας τη «διστακτική» στάση των ευρωπαίων.

Το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα είναι ανεπαρκές, δήλωσε ο κ. Βερχόφστατ. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στα σενάρια εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. «Κάτι τέτοιο θα εξασθενούσε την ζώνη του ευρώ και ίσως να προκαλούσε ακόμα και τη διάλυση της», είπε.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προσφερθεί μία χείρα βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να εξέλθει από την κρίση». Αυτό, βέβαια, «προϋποθέτει μεγαλύτερες προσπάθειες τόσο από την ίδια την Ελλάδα, που θα χρειαστεί να προωθήσει ακόμα μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα επίπεδα δανεισμού της από το ΔΝΤ».