Εφορίες και φορολογούμενοι θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν χώρο στα ράφια τους για αποθηκεύσουν τις σακουλές με τις αποδείξεις αν και τα «ευχάριστα» νέα είναι ότι μετά από την πάροδο ενός χρόνου θα μπορούμε να τις πετάμε όπως άλλωστε θα κάνουν και οι εφορίες.
Οι περιπτώσεις είναι δύο:
1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι: οι οποίοι -προσοχή- δεν κόβουν και αποδείξεις από μπλοκάκι, θα υποβάλουν στην εφορία, μαζί με την έντυπη φορολογική δήλωση και τις αποδείξεις μέσα σε ένα κλειστό φάκελο όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ ο αριθμός και η συνολική αξία των αποδείξεων. Και στο σημείο αυτό ο φορολογούμενος θα μπορεί να ξεχάσει τις αποδείξεις. Αυτό βέβαια, εφόσον ο φορολογούμενος είναι εντάξει με τον φάκελο του καθώς θα επακολουθήσει ο περίφημος δειγματοληπτικός έλεγχος. Μόλις ολοκληρωθεί οι αποδείξεις που θα έχουν παραληφθεί από τις εφορίες, θα οδηγηθούν απευθείας στην ανακύκλωση σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, όσοι δεν είναι στο δείγμα και δεν κληθούν για έλεγχο αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσής τους, δεν πρόκειται να ελεγχθούν ποτέ ξανά αφού οι αποδείξεις τους θα ανακυκλωθούν.
2. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι: βάση της νομοθεσίας είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους. Στην περίπτωση αυτή οι σακούλες με τις αποδείξεις θα μείνουν στο σπίτι ώστε να τις προσκομίσουν στην εφορίες εάν τους ζητηθεί έλεγχος. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο οικονομικών, για λόγους ίσης μεταχείρισης, ετοιμάζει ρύθμιση ώστε και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να μπορούν να πετούν τις αποδείξεις μετά από έναν χρόνο αποθήκευσης.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να ελεγχθούμε για τις αποδείξεις;
Θεωρητικά οι πιθανότητες είναι 1 στις 10! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις οδηγίες του υπουργείου οικονομικών προς τις εφορίες που ζητά να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στο 10% των φορολογούμενων Και αν αναλογιστούμε και τις βασικές κατευθύνσεις που δίνει το υπουργείο οικονομικών τότε συμπεραίνεται ότι ο έλεγχος δεν αφορά και όλους μας.
Προσέξτε στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι «αυτονόητο είναι ότι θα ληφθούν υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζομένων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων».
Σημειώστε όμως και αυτό: Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσοστού, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% επί της διαφοράς.
Και αν έχω κάνει κάποιο λάθος στην καταμέτρηση των αποδείξεων;
Για μια ακόμη φορά ο νόμος είναι αδικαιολόγητα σκληρός. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος, ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση με τυχόν αποδείξεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στην αρχική. Αν τώρα διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση στο ποσό των αποδείξεων που δηλώθηκε και σε αυτό που προκύπτει από τον έλεγχο, η δήλωση θα χαρακτηριστεί ανακριβής και θα επιβληθεί πρόστιμο.