Οι αδύναμοι και ανεπαρκείς δημοσιονομικοί θεσμοί στην χώρα μας, αποτελούν μια από τις βασικότερες αιτίες της κρίσης που διανύουμε σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;» (Εκδόσεις Λιβάνη, Επιμέλεια Νίκος Καραμούζης και Γκίκας Χαρδούβελης).
Πιο συγκεκριμένα ο κ.Ράπανος, ανέφερε ότι επιμέρους αιτίες της κρίσης απετέλεσαν μεταξύ άλλων το ξεπερασμένο σύστημα σύνταξης και εκτέλεσης προϋπολογισμού, η έλλειψη διαφάνειας στον κρατικό προϋπολογισμό και απουσία μηχανισμών ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων και στην απουσία μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού. Επίσης επισήμανε ότι οι όποιοι έλεγχοι δαπανών είναι έλεγχοι νομιμότητας και μόνο και δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, τα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης εκτέλεσης των δαπανών είναι ακόμη πρωτόγονα. Ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένος και πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν ασκεί κανένα ουσιαστικό ρόλο στην εκτέλεση του και η φορολογική διοίκηση λειτουργεί με πρότυπα οργάνωσης που είναι ξεπερασμένα και η φοροδιαφυγή είναι ενδημικό φαινόμενο ενώ το σύστημα φορολογικών ελέγχων είναι τέτοιο που δημιουργεί κίνητρα για φοροδιαφυγή και διαφθορά, πρόσθεσε.
«Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλά, πολύ περισσότερα απ’ ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του δημοσιονομικού μας συστήματος», ανέφερε ο κ. Ράπανος, τονίζοντας ότι «το δυστύχημα στον τόπο μας είναι ότι ακόμη και οι πιο εύλογες και γενικότερα αποδεκτές θεσμικές αλλαγές γίνονται πεδία έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, αντί να είναι πεδία σύγκλησης απόψεων και θέσεων».
«Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, και πιστεύοντας ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που δεν περιμένουν την άνωθεν ή την έξωθεν σωτηρία θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και η πατρίδα μας θα βρει τη θέση που της αξίζει», ανέφερε ο κ. Ράπανος, κλείνοντας την ομιλία του.