Μετά το πρόσφατο «μπλόκο» της γερμανικής αντιπολίτευσης, το οποίο όμως δεν δεσμεύει νομικά την ‘Αγγελα Μέρκελ για αλλαγή στάσης απέναντι στη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, το EFSF θα βρεθεί αντιμέτωπο και με τη γερμανική Δικαιοσύνη.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας , που σύντομα θα κληθεί να αποφανθεί επί των προσφυγών που έχουν ήδη κατατεθεί, πιθανότατα θα απορρίψει τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας, δεν αποκλείεται ωστόσο να επιβάλει περιορισμούς στην γερμανική κυβέρνηση, οι οποίοι θα πλήξουν σημαντικά την ευελιξία και αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, δεδομένου και του βαρύνοντα ρόλου της Γερμανίας στη δομή του.
Από το Μάιο του 2010, διάφορες προσφυγές έχουν κατατεθεί στα γερμανικά δικαστήρια, οι οποίες αντιτίθενται στη συμμετοχή της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά «πακέτα» στήριξης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά, σημειώνει η Deutsche Bank.
Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες εκ μέρους του Δικαστηρίου για το πότε ακριβώς θα εκδικασθούν, κάτι που ήδη γίνεται αντικείμενο εικασιών, η σημασία της όποιας απόφασης δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αναφέρει η έκθεση. Και αυτό, διότι σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας σε κάποιο από τα συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης, η έξοδός της από αυτά θα σήμαινε ουσιαστικά και την κατάρρευσή τους.
Εξέλιξη, ωστόσο, που από την Deutsche Bank χαρακτηρίζεται ως «μάλλον απίθανη».
Δύο είναι οι κυριότερες προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και προέρχονται από δύο ομάδες που δρουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη – έχουν γίνει δε γνωστές από παρόμοιες κινήσεις τους και στο παρελθόν, όταν λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσεις στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η πρώτη ομάδα αποτελείται από πέντε καθηγητές, γνωστούς για τον σκεπτικισμό τους απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Στο παρελθόν έχουν προσφύγει εναντίον της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της καθιέρωσης του ευρώ και της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από 50 και πλέον ιδιώτες. Τον Ιούνιο του 2010 κατέθεσαν την πρώτη τους προσφυγή, την οποία από τον Αύγουστο του ίδιου έτους έχουν επεκτείνει κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι δημιουργεί στρεβλώσεις της ανταγωνιστικότητας στις αγορές κεφαλαίου.
Αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει ότι η έκδοση απόφασης θα γίνει εντός του 2011, δεν έχει δώσει ακριβή ημερομηνία, αναφέρει η Deutsche Bank.
Πηγή: capital