Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν οι 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο νούμερο 4. Η αδυναμία του κράτους να εισπράξει τους φόρους και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ετησίως στο ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή αλλιώς 2,9% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι φοροαπαλλαγές θα εξεταστούν από μηδενική βάση, σημειώνοντας ότι σήμερα το σύστημα των εκπτώσεων λειτουργεί με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται κυρίως οι οικονομικά ισχυρές ομάδες.
Έτσι, δαπάνες μισθωμάτων για κύρια κατοικία, καθώς και των τέκνων που σπουδάζουν, τόκοι στεγαστικών δανείων (με ανώτατο όριο ποσού που θα εκπίπτει), δίδακτρα, ασφάλιστρα, ακόμη και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, κλπ, θα βρεθούν στη μέγγενη του οικονομικού επιτελείου, δεδομένου ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει να βρεθούν 22 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, εκ των οποίων τα 8 θα πρέπει να προέρχονται από τη φορολογία.