Τις θέσεις τους για το πρόβλημα του αυξανόμενου πληθωρισμού και τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες που αντανακλώνται στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα αναπτύξουν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου, πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου της G 20.
Ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) κ. Μπεν Μπερνάνκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας κ. Μασαάκι Σιρακάβα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας κ. Ζου Ξιάο Τσουάν και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κινγκ θα μετέχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει ο όμιλος προβληματισμού (think tank) Eurofi, σε μία σπάνια περίπτωση κοινής εμφάνισής τους.
Στην ίδια εκδήλωση θα είναι ομιλητής και ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κ. Τιμ Γκάιτνερ, ο οποίος θα μετάσχει επίσης στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υπό τη γαλλική προεδρία.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μεταφέρεται σταδιακά από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες οικονομίες, με συνέπεια να αυξάνονται τα επιτόκια σε πολλές χώρες της υφηλίου.
Η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ αυξάνεται η πίεση και στη Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει στο “σφίξιμο” της νομισματικής της πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος από το στόχο του 2%.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έφθασε το 2,4% τον Ιανουάριο, αλλά η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, σήμερα 1%, πριν από τα τέλη του 2011 το νωρίτερο.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 1,6% τον περασμένο μήνα, αλλά η Fed όχι μόνο κρατά το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, αλλά συνεχίζει να τυπώνει χρήμα, στο πλαίσιο της απόφασης που έχει ανακοινώσει για την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 600 δις. δολαρίων.
Όσον αφορά στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ο στόχος της γαλλικής προεδρίας της G 20 είναι να υπάρξει συμφωνία για τη μέτρηση των ανισορροπιών αυτών.
Η εικόνα των ανισορροπιών, είπε η γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, προκύπτει από την Κίνα που αποταμιεύει και εξάγει, την Ευρώπη που καταναλώνει και τις ΗΠΑ που δανείζονται και καταναλώνουν. Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «σαφώς πρέπει να κρατήσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», προσθέτοντας ότι «ο μεγάλος πληθωρισμός δεν πρόκειται να βοηθήσει την ανάπτυξη».