Μικρή αύξηση του πληθωρισμού στο 5,3% αναμένεται τον Ιούλιο του 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, ενώ πτωτική επίπτωση στον πληθωρισμό τον μήνα αυτό θα προκύψει από την μεγαλύτερη πτώση των τιμών των φρούτων – λαχανικών – πατάτας, αλλά και των τιμών πολλών εγχώριων μη εμπορεύσιμων διεθνώς υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank, αναμένεται πτώση του πληθωρισμού στο 5,2% τον Αύγουστο του 2010 και στο 4,5% τον Δεκέμβριο του 2010, με το μέσο πληθωρισμό να διαμορφώνεται επίσης στο 4,5% το 2010.
Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να επηρεάζεται και τον Ιούνιο του 2010 από τις αυξήσεις των τιμών των υπηρεσιών όπως κυρίως: Η νοσοκομειακή περίθαλψη (3,1%), οι οικιακές υπηρεσίες (3,1%), τα δίδακτρα (3,0%), τα ενοίκια κατοικιών (2,5%), τα υπεραστικά τραίνα (36,6%), τα ταξί (12,6%), τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια (28,4%), ύδρευση-αποχέτευση (2,4%), ασφάλιστρα αυτοκινήτων και δικύκλων (18%), οι αστικές συγκοινωνίες (1,9%) και άλλες υπηρεσίες, όπως νομικές, μεσιτικές (1,9%).
Οι αυξήσεις των τιμών στη νοσοκομειακή περίθαλψη, στις αστικές συγκοινωνίες, στα υπεραστικά τραίνα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα δημοτικά τέλη και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες επιβάλλονται, για να περιορισθούν τα μεγάλα ελλείμματα των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών.
Στους επόμενους μήνες επίκεινται και απαιτούνται, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, μεγαλύτερες αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες (για να καλυφθούν ελλείμματα ύψους άνω των 550 εκατ.ευρώ), στο νερό (για να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε ύδρευση και αποχέτευση στην ηλεκτρική ενέργεια (π.χ., για να καλυφθούν τα μεγάλα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ), στα δημοτικά τέλη (για να περιοριστούν οι μεγάλες μεταφορές πόρων από τον προϋπολογισμό), κ.ά.
Τα ανωτέρω, σηματοδοτούν μεν πτώση του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα στους τελευταίους μήνες του 2010 και κατά το 2011, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδος θα είναι πολύ υψηλότερος από το 1,9% και από το -0,4% που προβλέπει το ΔΝΤ για το 2010 και το 2011. Όπως τονίσθηκε, με βάση τα έως τώρα στοιχεία εκτιμάται, αναφέρει η Alpha Bank, ότι ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 4,5% κατά μέσο όρο το 2010. Όσον αφορά το 2011, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί ταχέως από το 4,2% τον Ιανουάριο του 2011 στο 0,5% τον Δεκέμβριο του 2011, αλλά ο μέσος πληθωρισμός το 2011 δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 1,5%.
Τέλος, στα επόμενα έτη, μετά το 2011, ο ελληνικός πληθωρισμός δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τον πληθωρισμό των χωρών της Ζώνης του Ευρώ. Αρκεί να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που λαμβάνει ως δεδομένες τις διεθνείς τιμές των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων της (άνω του 65% του ΑΕΠ).
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου και των νωπών φρούτων και λαχανικών και από την ισοτιμία του Ευρώ. Εάν το Ευρώ διολισθήσει περαιτέρω (για παράδειγμα: στο 1,15 δολ/ευρώ), οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν (για παράδειγμα κατά 10%) και οι καιρικές συνθήκες για την Ελληνική γεωργία δεν είναι τόσο καλές όσο το 2009-2010, τότε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να ανέλθει άνω του 2,5% και το 2011, παρά το ότι οι τιμές πολλών μη εμπορεύσιμων ιδιωτικών υπηρεσιών (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ, κ.ά.) μπορεί να έχουν μειωθεί.
Σημειώνεται ότι το 2011, όπως αναφέρει η Alpha Bank, θα σημειωθούν αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο νερό, στα νοσοκομεία, και σε άλλους τομείς για να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα που ακόμη παρατηρούνται σε αυτούς τους τομείς. Επίσης, πολλά προϊόντα θα μεταφερθούν από τον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή με αύξηση των τιμών τους.