Ενιαίους κανόνες για την εποπτεία των τραπεζών στις χώρες της ΕΕ σχεδιάζει η νεοσυσταθείσα Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. «Θα είναι ολέθριο αν αρχίσουμε να έχουμε και πάλι ανταγωνισμό στο
ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής  Αντρέα Ενρία σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής Ευρωπαίων Τραπεζικών Εποπτών – που ήταν ο πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής – ο Ενρία επιχείρησε πριν από πέντε χρόνια να συντονίσει τις εθνικές εποπτικές αρχές για να αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών και να εναρμονιστούν οι κανόνες για τα κεφάλαιά τους – πολιτικές που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η πρωτοβουλία του ωστόσο δεν προχώρησε λόγω των διαφωνιών που υπήρξαν, καθώς τότε δεν είχε την αρμοδιότητα να την επιβάλει. Προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στις ασκήσεις αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία διαταράχθηκε πέρυσι μετά την κατάρρευση των τραπεζών της Ιρλανδίας, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει τα τεστ που έγιναν για να διαπιστωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή – στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας μετέχουν εκπρόσωποι από τις 27 χώρες της ΕΕ – μπορεί να πάρει αποφάσεις με την αρχή της πλειοψηφίας και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει αποφάσεις των εθνικών εποπτικών αρχών. Οι αρμοδιότητες της, ωστόσο, περιορίζονται όσον αφορά αποφάσεις, με τις οποίες ζητείται η συμβολή των φορολογουμένων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ενρία θέλει να τυποποιήσει περισσότερο τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων από τις εθνικές εποπτικές αρχές, τόσο γενικά όσο και για ειδικά πιστωτικά ιδρύματα.