Η Ισπανία είναι ένα σημαντικό τεστ όπου θα φανεί αν μπορεί να σταθεροποιηθεί η κρίση του ελλείμματος στην Ευρώπη. Οι Financial Times αναφέρουν πως για να γίνει αυτό οι ισπανικές αρχές πρέπει να ανταποκριθούν γρήγορα και να κινηθούν προς την αναδιοργάνωση των cajas τους, δηλαδή των τοπικών τραπεζών ταμιευτηρίου. Αν η Ισπανία δεν τα καταφέρει οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα είναι πιο δύσκολο να σώσουν τα άλλα αδύναμα μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Τα καλά νέα, αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα δηλαδή το δημόσιο χρέος της δεν είναι ίσο με αυτό της Ελλάδας. Το χρέος αυτό της επιτρέπει να ελπίζει σε ανάπτυξη και να μην ανησυχεί τόσο για εκτίναξη των spreads. Η Ισπανία είναι εκεί που ήταν η Ιρλανδία πριν 2 χρόνια. Προφανώς θέλει να αποφύγει την μοίρα της Ιρλανδίας και για αυτό η Κεντρική Τράπεζα υποχρεώνει την αναμόρφωση των cajas.
Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει μέσα στις επόμενες βδομάδες να γίνουν και άλλα ουσιαστικά βήματα ώστε να μπουν χρήματα μέσα στα cajas, να ξεφορτωθούν κάποια βαρίδια και να γίνουν πιο δυνατά ίσως ακόμα και μέσω συγχωνεύσεων, καταλήγει η εφημερίδα.