Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας 2025, γιατί φέρεται ότι θα αναρτηθούν σε λίγες μέρες, ενώ αναμένεται να φέρουν αλλαγές στα πρόστιμα, βάζοντας τέλος στις παραδοσιακές παρατάσεις.

Ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε στο Mega ότι «τα τέλη θα ξεκινήσουν σιγά-σιγά να εκδίδονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Δε θα δούμε κάποια διαφορά στις τιμές τις οποίες είχαμε πέρυσι με φέτος στα τέλη για να μπορέσουμε να τα αγοράσουμε, όμως αυτή η διαφορά που θα υπάρξει είναι στο ότι μάλλον δε θα υπάρξει παράταση τον Ιανουάριο όπως γινόταν κάθε χρόνο, διότι αναπροσαρμόστηκαν τα πρόστιμα».

Φέτος λοιπόν, δεν θα υπάρξει η παραδοσιακή παράταση εξόφλησής τους και τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με την καθυστέρηση στην πληρωμή των τελών.

«Αυτήν την στιγμή έχει αλλάξει και είναι το 25% επιπλέον για τον Ιανουάριο λόγω καθυστέρησης. Αν καθυστερήσουμε και τον Φεβρουάριο πάει στο 50% και αν πάμε τον Μάρτη τότε το πληρώνουμε 100%», είπε ο κ.Αντωνόπουλος στη συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 θα συνεχίσουν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.

Αντίθετα, τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 θα πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, με τα πιο «καθαρά» οχήματα να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη, δηλαδή όσα εκπέμπουν κάτω από 90 ή 122 g/km, ανάλογα με τη χρονολογία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί πρότεινε την κατάργηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για κατηγορίες αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, όπως τα υβριδικά και άλλα χαμηλών ρύπων, και τη διατήρηση της απαλλαγής μόνο για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές

Από τον Ιανουάριο του 2025, θα καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση των οχημάτων για φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με το νέο μέτρο, όλα τα οχήματα θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν υποχρεωτικό. Το μέτρο αφορά τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα επαγγελματικά οχήματα, όπως φορτηγά, ταξί και λεωφορεία. Οι τιμές θα εξαρτώνται από την αξία του οχήματος, τη γεωγραφική περιοχή και τον βαθμό επικινδυνότητας. Με την υποχρεωτική ασφάλιση, οι ιδιοκτήτες που υποστούν ζημιές από τέτοια φαινόμενα θα αποζημιώνονται άμεσα, αν και οι νέες επιβαρύνσεις θα είναι αισθητές.