Το μέτρο της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος επί των μισθωμάτων για τους ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα κλειστά σπίτια και θα τα ανοίξουν για να τα διαθέσουν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση εξετάζεται να ενταχθεί στο καλάθι της ΔΕΘ. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb οι οποίοι θα γυρίσουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.

Στόχος του μέτρου, το οποίο εντάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, είναι να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα, και να διατεθούν προς μακροχρόνια μίσθωση ώστε να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά και να πέσουν οι τιμές στα ενοίκια.

Η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος θα αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 2 έως 3 χρόνια, υπό τηm προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα του και θα το διαθέσει σε μακροχρόνια μίσθωση.

Ακίνητα

Το μέτρο θα συνοδευτεί από την αύξηση της επιδότησης για την ανακαίνιση των κλειστών ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Για το πρόγραμμα εξετάζεται να αυξηθεί η επιδότηση στο 60% από 40% που ανέρχεται σήμερα και το ανώτατο όριο δαπανών να ανέβει στις 15.000 ευρώ από 10.000 ευρώ.

Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% -45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ. Τα εισοδήματα από ενοίκια σε ετήσια βάση κυμαίνονται στην περιοχή των 6,5 δισ. ευρώ με σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ ενώ ένα 14% δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Με τις τιμές των ενοικίων να σημειώνουν ραγδαία άνοδο τους τελευταίους μήνες και τη ζήτηση στέγης να είναι έντονη, δεν λείπουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι σκέφτονται την επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Για αυτούς, το φορολογικό κίνητρο κρίνεται δελεαστικό. Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος εισπράττει ενοίκια 1.000 ευρώ το μήνα, θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ενώ εάν εισπράττει ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις 20.000 ευρώ, το φορολογικό όφελος ανεβαίνει στα 4.600 ευρώ το χρόνο.