Την αγορά από την Gazprom 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσα στο 2011, επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής ενεργειακής εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ, και ο ομόλογός του στην αζέρικη κρατική εταιρία πετρελαίου SOCAR, Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη.

Παράλληλα, οι κ.κ. Μίλερ και Αμπντουλάγεφ συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω την επιτυχημένη συνεργασία τους, αυξάνοντας κατά πολύ τις αγορές ποσοτήτων το 2012, σε σχέση με τις ποσότητες που αναφέρονται στο συμβόλαιο που είχε υπογραφεί στις 3 Σεπτεμβρίου του 2010.

Τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν ότι η αγορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα βασιστεί σε τιμολογιακούς συντελεστές, στενά συνδεδεμένους με τη μέση τιμή πετρελαίου, μη λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς αναφορικά με τις ποσότητες των αγορών που ισχύουν στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αποτελούν την πιο αξιόπιστη και ασφαλή οδό για τη διανομή του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Οι κ.κ. Μίλερ και Αμπντουλάγεφ σημείωσαν ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Gazprom και SOCAR αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Η συνεργασία στον τομέα του αερίου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας αποτελεί την πλέον εμπορικά βιώσιμη επιλογή και για τα δύο μέρη. Η Gazprom μπορεί ανεμπόδιστα να εισάγει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε αυξημένες ποσότητες, ακόμα κι αν αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τα έως τώρα συμφωνηθέντα με τους συνεργάτες μας από το Μπακού. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τις αγορές το 2012», υπογράμμισε ο Αλεξέι Μίλερ.