Διερευνητικές συνομιλίες με το Τελ Αβίβ για τη μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου από υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα έχει ξεκινήσει η Αθήνα, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.
Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνομιλεί με το Κατάρ για την ανάπτυξη του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η όποια υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του Πεκίνου στη χώρα μας θα γίνει στο πλαίσιο διαγωνισμού που θα διέπεται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Reuters, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι συζήτησε την ιδέα διαμετακόμισης Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, κατά την επίσκεψη του την προηγούμενη εβδομάδα στο Ισραήλ στο πλαίσιο της οικοδόμησης δεσμών μεταξύ Μεσογειακών χωρών.
«Οι Ισραηλινοί έχουν ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε υπεράκτια κοιτάσματα στη Μεσόγειο. Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να θεωρηθεί η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς και ως κέντρο παροχής υπηρεσιών, εφόσον βρίσκεται επί του φυσικού δρόμου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ο κ. Παμπούκης.
Υπογράμμισε ότι διεξήγαγε απλά και μόνον διερευνητικές συνομιλίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το υπεράκτιο Ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, η ανακάλυψη του οποίου γνωστοποιήθηκε πριν ένα μήνα. Τα αποθέματα του Λεβιάθαν εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ορίστηκε συντονιστής, από ελληνικής πλευράς, για τις σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ, καθώς και για την αναζήτηση στρατηγικών επενδύσεων από την Κίνα, το Κατάρ και τη Γαλλία.
Είπε ότι συνομιλεί με το Κατάρ για ενδεχόμενη επένδυση σε πρόγραμμα ανάπτυξης του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η αξία του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 5 έως 7 δισ. ευρώ.
«Δεν κρύβω ότι συνομιλούμε για αυτό με το Κατάρ και δείχνουν να το στηρίζουν, αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο στάδιο μελέτης κατά πόσον θα είναι επικερδές», δήλωσε ο Υπουργός. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η ανάπτυξη του χώρου πιθανά θα περιλαμβάνει τεχνολογικό πάρκο, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και ίσως χρηματοοικονομικό κέντρο, μαζί με ξενοδοχεία, μια μαρίνα και ένα χώρο πρασίνου ο οποίος θα είναι τόσο μεγάλος όσο σχεδόν είναι το Χάιντ Παρκ, στο Λονδίνο.
Ο Χ. Παμπούκης επεσήμανε ότι η Κίνα – η οποία προσφέρθηκε πέρυσι να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα – μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας περιφερειακού επενδυτικού ταμείου για τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, υπό την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι οι Κινεζικές επιχειρήσεις εξετάζουν επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον Οργανισμό Ελληνικών Σιδηροδρόμων – έχει προταθεί η ιδιωτικοποίηση και των δύο οργανισμών – αλλά αυτό θα γίνει μέσω διαγωνισμού που θα διέπεται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.