«Δεν υπάρχει επιστροφή στο γερμανικό μάρκο», διαβεβαιώνει η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Stern, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της για στήριξη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό στην ευρωζώνη σημειώνοντας: «Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερος συντονισμός πολιτικών σε θέματα φορολογίας και κοινωνικά ζητήματα, όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και τις εξελίξεις σε σχέση με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να συντονιστούμε…ώστε να εξαλειφθούν οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν κατά καιρούς».

Το Βερολίνο ηγείται των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό ενός «πακέτου» μέτρων της ευρωζώνης, με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συνταχθεί σχεδόν όλες οι χώρες του κοινοτικού Βορρά.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο έως την εαρινή Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν ισχυρές δεσμεύσεις για ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.