Τα κεφάλαια από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς είναι ουσιαστικά στο ταμείο της αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η στήλη Lex των Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα έχει τη στήριξη του πυρήνα των μετόχων της, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει private equity groups.
Στο δημοσίευμα επιχειρείται επίσης μια ανάλυση των διαφορών που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιρλανδία σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική κρίση.
Το δημοσίευμα των Financial Times
«Δυο περιφερειακές οικονομίες, δύο διακριτές κρίσεις: Πρώτα ήταν η Ελλάδα. Όταν οι διαθέσεις των επενδυτών στράφηκαν εναντίον της πέρσι, οι τράπεζες της χώρας έπεσαν θύμα της εθνικότητάς τους. Στην Ιρλανδία, αντίθετα, ήταν οι τράπεζες που έφεραν την κρίση στους εαυτούς τους, δίνοντας καύσιμο στο ράλι των ακινήτων. Η κρίση των Ιρλανδικών τραπεζών έγινε κρίση της κυβέρνησης: τώρα είναι ουσιαστικά κρατικές.
Οι ελληνικές τράπεζες από την άλλη έχουν επιβιώσει βασικά άθικτες – παρά τους συνεχιζόμενους φόβους για τα οικονομικά της κυβέρνησης.
Η Τράπεζα Πειραιώς που επιχειρεί να βρει από τις αγορές 807 εκατ. ευρώ αντανακλά μέχρις ενός σημείου αυτή τη διαφορά: Mε δεδομένο ότι η αύξηση κεφαλαίου της είναι πλήρως εγγυημένη, είναι οι τραπεζίτες της που παίρνουν το ρίσκο. Έστω και έτσι, η τράπεζα έχει συγκεντρώσει τη στήριξη του μετοχικού πυρήνα που διατηρεί το 40% των μετοχών, ενώ εκφράζουν ενδιαφέρον και private equity groups.
Πάλι καλά. Στην απουσία λεπτομερών χρηματοοικονομικών πληροφοριών που συνήθως συνοδεύουν αυξήσεις κεφαλαίου οι πιο συντηρητικοί επενδυτές μπορεί να χρειαστούν πειθώ.
Άλλωστε, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 4,3% πέρσι και μπορεί να συρρικνωθεί περεταίρω κατά 3% το 2011. Έστω και χωρίς φούσκα στην κτηματαγορά μπορεί να υπάρχουν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προβλέψεις – ίσως αρκετά για να οδηγήσουν σε ζημιογόνο 2010. Επιπλέον, στη τελευταία καταμέτρηση η Πειραιώς είχε 8,8 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Υπάρχουν φήμες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων πριν τη λήξη του πακέτου διάσωσης της χώρας το 2013. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες.
Δεν έχει σημασία. Τα χρήματα της Πειραιώς είναι ήδη στο ταμείο της. Η αύξηση θα υψώσει το λόγο κεφαλαιακής επάρκειας Tier I στο υγιέστερο 9,5% – αρκετό ώστε να απορροφήσει μια αύξηση 1,5 δισ. ευρώ στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια με τον τρέχοντα ρυθμό κάλυψης.
Οι Ιρλανδικές τράπεζες θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί να είναι τόσο σώφρονες πριν είναι υπερβολικά αργά…»