Αστρονόμοι εντόπισαν ένα περίεργο, «μπλε» πλανήτη σε απόσταση 25.000 ετών φωτός μακριά, ο οποίος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ουρανό.
Ο εξωπλανήτης αυτός αποτελεί μέρος ενός συστήματος διπλών αστέρων, γνωστοί ως OGLE-2008-BLG-092L και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 19 φορές μακριά από το «πατρικό του αστέρι»- την ίδια απόσταση που υπάρχει μεταξύ του Ουρανού και του Ήλιου.
Ο «ξένος» αυτός Ουρανός, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν το «μυστήριο» της προέλευσης των γιγάντων πάγου του ηλιακού μας συστήματος.
Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες γύρω από το Γαλαξία μας, συμπεριλαμβανομένων βραχωδών πλανητών, παρόμοιων με τη Γη αλλά και πλανήτες αερίων, παρόμοιων με το Δία.
Ωστόσο, υπάρχει ένας τρίτος τύπος πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα –εν μέρει αερίων, εν μέρει πάγου- και αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος εντοπίζει ένα δίδυμο, των αποκαλούμενων πλανητών «γιγάντων πάγου», Ουρανού και Ποσειδώνα.
Κι ενώ οι δύο αυτοί πλανήτες αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, και οι δύο περιέχουν σημαντικές ποσότητες παγωμένου μεθανίου, που τους προσδίδει τη γαλαζωπή εμφάνισή τους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, δεδομένου ότι ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης είναι τόσο μακριά, οι αστρονόμοι δε μπορούν να πουν ακόμη τίποτε για τη σύνθεσή του, ωστόσο η απόστασή του από το αστέρι του, υποδηλώνει ότι είναι ένας «γίγαντας πάγου».
Η ανακάλυψη έγινε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Radek Poleski από το Ohio State University, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Warsaw Telescope στο παρατηρητήριο Las Campanas Observatory της Χιλής, στο πλαίσιο του πειράματος Optical Gravitational Lensing Experiment.