«Παιδιά» του αποκαλεί ο 56χρονος Φου Τσιανγκούο τους κόκκινους γερανούς και άλλα πουλιά που βολτάρουν ανάμεσα στα καλάμια, στους υγροβιότοπους του Εθνικού Φυσικού Πάρκου Ζαλόνγκ, στην Κίνα.
Το πάρκο φιλοξενεί περισσότερα από 190 είδη σπάνιων πουλιών, όπως οι κοκκινοσκούφηδες γερανοί. Οι κοκκινοσκούφηδες αλλά και οι λευκοί γερανοί, ο πληθυσμός των οποίων είναι περίπου 3.000 σε όλη την Κίνα, κατατάσσονται στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη και βρίσκονται υπό μεγάλη προστασία. Κι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του Φου, να περιπολεί τον χώρο και να προστατεύει τα πτηνά.
Για τον Φου, ο οποίος μεγάλωσε κοντά σε υγρότοπο με άφθονα σπάνια πουλιά, η προστασία της άγριας πανίδας αποτελούσε οικογενειακή παράδοση, καθώς ο πατέρας του επίσης φρόντιζε τους γερανούς και άλλα άγρια ζώα πριν βγει στη σύνταξη.
Όμως η προστασία της άγριας ζωής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στο Χαϊλοτζιάνγκ, όπου οι μεγάλοι σε διάρκεια και σκληροί χειμώνες αποτελούν πρόκληση για τον Φου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και κάποιες φορές ενέχουν κινδύνους για τη ζωή του. Έχει άλλωστε στο «βιογραφικό» του μία πτώση σε παγωμένη τρύπα, στην προσπάθειά του να σώσει φωλιές πουλιών, που είχαν κρυφτεί κάτω από το χιόνι, αλλά και πτώση από την οροφή του αυτοκινήτου του.
Και ενώ το δριμύ ψύχος είναι επικίνδυνο, η αντιμετώπιση των λαθροκυνηγών αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη απειλή, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως διηγείται, πριν από 23 χρόνια στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας κατά των λαθροκυνηγών, ένας από αυτούς έβαλε το όπλο στο κεφάλι του λέγοντάς του να σταματήσει να παρεμβαίνει … στις δουλειές του.
Αντιμετωπίζοντας τόσες πολλές δυσκολίες και επικίνδυνες καταστάσεις, ο Φου κάποτε σκέφτηκε να τα παρατήσει. Ωστόσο, αυτές οι σκέψεις εξαφανίστηκαν μόλις είδε τους αγαπημένους του κοκκινοσκούφηδες και λευκούς γερανούς, καθώς και άλλα σπάνια πουλιά να ζουν ευτυχισμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τα τελευταία 34 χρόνια ο Φου μαζί με περίπου 60 εθελοντές κατάφεραν να σώσουν και να αφήσουν ελεύθερα εκατοντάδες απειλούμενα με εξαφάνιση πουλιά. Σήμερα η ομάδα του δέχεται πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις καθημερινά για βοήθεια από φύλακες της άγριας ζωής σε όλη την Κίνα.