Νοσταλγική ατμόσφαιρα, ρετρό περιβάλλον και καλτ αισθητική, στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον στα γευστικά στέκια που ακολουθούν.

Μια μοναδική εμπειρία που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο περιμένει όσους επιλέξουν κάποια από τις τρεις διαχρονικές διευθύνσεις που ακολουθούν.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μεταμοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια του στο υπόγειο με τη ρετρό ατμόσφαιρα –χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια– αλλά και σε εκείνα στον εξωτερικό χώρο απολαμβάνουμε νόστιμους κρητικούς μεζέδες, οι οποίοι γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι.

Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι.

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38), στα Εξάρχεια. Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.

Η έμφαση, άλλωστε, εδώ δίνεται στην γεύση. Οι καραβίδες της Λέσβου ξακουστές, το χταπόδι και η χωριάτικα στα εκ των ουκ άνευ συνοδεύουν ιδανικά το περίφημο ούζο του νησιού.

Το Ειδικόν

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38) ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις.

Μετρώντας έναν αιώνα λειτουργία διαθέτει λιγοστά τραπέζια και πιάτα, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα. Δοκιμάστε φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και οπωσδήποτε τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.