Η δημιουργία του χρονολογείται επί ρωμαιοκρατίας και αποτελούσε προνόμιο των λίγων, καθώς τα μπαχαρικά που το συνόδευαν προέρχονταν από μακρινές χώρες και η τιμή του ήταν στα ύψη. Σήμερα, το gluhwein ή ζεστό κρασί, αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθειες, κυρίως για το χειμώνα και δη την εποχή των Χριστουγέννων, των κατοίκων των χωρών της βόρειας Ευρώπης. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Εμείς, έχοντας ήδη μπει σε εορταστικό κλίμα ψάξαμε, ανακαλύψαμε και δοκιμάσαμε τα στέκια στο κέντρο της Αθήνας που σερβίρουν αρωματικό gluhwein. Κόκκινο κρασί αναμεμειγμένο με αρώματα κανέλας, γαρίφαλο και πορτοκαλιού η πιο κλασική εκδοχή του. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του, οι οποίες του προσδίδουν μια ευχάριστη σπιρτάδα που σίγουρα θα σε ικανοποιήσει γευστικά, αν δεν είσαι από τους κλασικούς που δεν θέλουν να πειραματίζονται. Η επιλογή, άλλωστε, είναι δική σου! Εις υγείαν λοιπόν.
Blue Bird
Barreldier
Charlie
City Zen
Monk
Γιασεμί
Ζάχαρη & Αλάτι
Τρανζίστορ
Αμπάριζα