Η ιστορία ξεκίνησε ως το έπος ενός μοναχικού πιστολέρο και ενός μυστηριώδους βρέφους, εξελίχθηκε μέσα στη διάρκεια των τριών χρόνων, πολύ διαφορετικά. Η 3η σεζόν της σειράς «The Mandalorian» προβλήθηκε έπειτα από μεγάλη αναμονή, φέτος στο Disney+.

Η σειρά «The Mandalorian» δεν αφορά πλέον μόνο τον ήρωα και τη φυλή του: πλέον έχει γίνει μια ολοκληρωμένη σειρά στο Star Wars σύμπαν.

Αυτό μπορεί να είναι καλό και κακό. Και στην περίπτωση του τελευταίου γύρου περιπετειών του Mandalorian, είναι λίγο και από τα δύο ταυτόχρονα.

Ας θυμηθούμε ότι αυτό το έπος ξεκίνησε μόλις πριν από 26 επεισόδια, με τον δημιουργό του, τον Jon Favreau να υφαίνει την καλύτερη εκδοχή ενός διαστημικού γουέστερν σε νέους και γνωστούς πλανήτες στις μακρινές περιοχές του σύμπαντος του Star Wars. Δεν απαιτούσε μια πλήρη γνώση της ιστορίας του Star Wars σύμπαντος για να το παρακολουθήσεις (αν και αυτό ποτέ δεν έβλαψε, φυσικά), και στον πυρήνα του ήταν μια απλή ιστορία του Din Djarin και του Grogu που προσπαθούσαν να κάνουν λίγο καλό στον γαλαξία, ενώ παράλληλα έβρισκαν το κοινό δρόμο τους. Ήταν μια ιστορία με νέους χαρακτήρες, που γρήγορα αγαπήσαμε.

Γενικές Εντυπώσεις

Όμως, το τεράστιο μέγεθος του franchise είναι προφανές, και γρήγορα έγινε σαφές ότι το The Mandalorian ήταν ο νέος βασικός «κουβαλητής» για το Star Wars, μετά το τέλος της κινηματογραφικής τριλογίας του Skywalker Saga. Οι συνδέσεις με τον ευρύτερο Star Wars σταμάτησαν να είναι easter eggs και παγιώθηκαν. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος έγινε μεγαλύτερος, με τον αγαπημένο χαρακτήρα του Clone Wars, την Ashoka Tano (την οποία υποδύεται πλέον η Rosario Dawson) να γίνεται μια δύσκολη σύμμαχος του αγαπημένου μας κυνηγού επικηρυγμένων, κάτι που μοιάζει με έναν όχι και τόσο καλυμμένο τρόπο να προετοιμάσει τη δική της σειρά spin-off της Disney+ που έρχεται φέτος. Για να μην αναφέρουμε τις- μερικές φορές ενοχλητικές- guest εμφανίσεις, από τον Jack Black μέχρι τη Lizzo, αυτή τη σεζόν.

Η Βο Κatan στο προσκήνιο

Η 3η σεζόν έκανε τη συμπατριώτισσά του, τη Bo-Katan Kryze (Katie Sackhoff) ακόμα πιο σημαντική, επεκτείνοντας το πεδίο της σειράς σε ολόκληρο τη φυλή των Mandalorians, καθώς η Bo-Katan επανενώνει τις διάφορες φατρίες και τους στέλνει σε μια σημαντική αποστολή στο φινάλε της 3ης σεζόν. Αν και είναι μια συναρπαστική ιστορία, δεν ταιριάζει απόλυτα στη πλοκή του The Mandalorian. Μέχρι το τέλος, ο Din Djarin είναι σχεδόν ένας δευτερεύων χαρακτήρας στη δική του ιστορία, ενώ ο Grogu έχει γίνει κάτι περισσότερο από μια χαριτωμένη μασκότ, καθώς προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να τον κρατήσουν σ’ αυτή τη σειρά, που ήδη πηγαίνει σε πολύ μεγαλύτερες κατευθύνσεις.

Ακόμα και η τελική μάχη στο φινάλε έδειξε μια σύγχυση σχετικά με το διακύβευμα και τον πρωταγωνιστή, καθώς η Bo-Katan αναλαμβάνει τη μάχη εναντίον του βασικού κακού, του Moff Gideon (Giancarlo Esposito), ώστε ο Din Djarin να μπορέσει να συνεργαστεί με τον Grogu για να αναμετρηθούν εναντίων επίλεκτων Πραιτοριανών Φρουρών. Ναι, είναι λογικό η Bo-Katan να συγκρουστεί με τον Gideon καθώς μάχονται για τη μοίρα του Mandalore, αλλά η βασική πλοκή φαίνεται να τεντώθηκε ώστε να χωρέσει αυτή η ιστορία στην ιστορία του πιστολέρο πρωταγωνιστή μας. Αν μη τι άλλο, θα είχε περισσότερο νόημα η 3η σεζόν να ήταν μια αυτόνομη μίνι σειρά, ώστε να μην ήταν δέσμια στις προσδοκίες του κοινού για το The Mandalorian.

Ίδιος villain, νέες συνδέσεις

Υπάρχει και η ιστορία του ίδιου του μεγάλου κακού, του Moff Gideon, ο οποίος επιστρέφει μυστηριωδώς μετά από μια απόδραση, στο βαθύ διάστημα και ανακαλύπτουμε ότι διοικεί ένα απόσπασμα αυτοκρατορικών «υπολειμμάτων» (πιθανώς οι ίδιοι απόκληροι που τελικά θα γίνουν το Πρώτο Τάγμα στην πιο πρόσφατη τριλογία του Star Wars, η οποία διαδραματίζεται μερικές δεκαετίες μετά τα γεγονότα του The Mandalorian). Μαθαίνουμε μέσα από έναν περιττό μονόλογο, ότι ο Gideon προσπαθούσε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του και να εμφυσήσει ικανότητες της Δύναμης στους κλώνους του. Μια δυνατή ανατροπή, η οποία όμως ξεχνιέται γρήγορα, όταν ο Din καταστρέφει τους κλώνους.

Και πάλι, αυτά μοιάζουν με καθοριστικά σημεία της ιστορίας που εισάγονται απλώς για χάρη της σύνδεσης των σημείων μεταξύ της αρχικής τριλογίας Star Wars και της πιο πρόσφατης τριλογίας ταινιών. Ακόμα και ο απολαυστικά κακός Moff Gideon αρχίζει να μοιάζει αδύναμος, καθώς μας προϊδεάζουν για τον πολύ πιο τρομακτικό κακό, τον Grand Admiral Thrawn, ο οποίος πρόκειται να κάνει το δικό του ντεμπούτο στη spinoff σειρά Ahsoka.

Η θέση του Μandalorian στο τηλεοπτικό σύμπαν του Star Wars

Η δημιουργία ενός franchise δεν είναι εύκολη δουλειά και πρέπει να υπάρχουν σημεία συνδέσεων για μελλοντικές ταινίες και σειρές. Είδαμε ότι η Disney, όσον αφορά την Marvel, ξόδεψε πάνω από μια δεκαετία για να το καταλάβει. Καθώς η Disney+ ετοιμάζει μια πλήρη σειρά από τηλεοπτικά spinoffs στο μέλλον, καλείται να αρχίσει να σκορπάει κάπου αυτά τα «ψίχουλα».

Φυσικά, οποιαδήποτε συζήτηση για το τηλεοπτικό μέλλον του Star Wars δεν θα ήταν πλήρες, χωρίς την αναφορά της πιο πρόσφατης σειράς του Disney+, την οποία η 3η σεζόν του The Mandalorian είχε το ατυχές καθήκον να συνεχίσει: Andor. Η σειρά prequel του Rogue One δια χειρός Tony Gilroy , είναι μία από τις προσεγμένες σειρές της πρόσφατης τηλεοπτικής ιστορίας (Star Wars ή μη). Μας έδειξε πόσο σπουδαία μπορεί να είναι μια σειρά Star Wars και πόσο μακριά μπορείς να ωθήσει το franchise, δημιουργώντας κάτι καινούργιο. Αλλά όταν ακολουθείτε κάτι απλά καλό, ακολουθώντας κλασικές συνταγές του franchise, συγκριτικά ίσως μοιάζει ακόμα πιο πεζό.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Τελική Ετυμηγορία: Προς τιμήν του, φαίνεται ότι οι δημιουργοί του The Mandalorian έφτασαν πολύ μακριά στην 3η σεζόν, χρησιμοποιώντας το φινάλε ως μια ήπια επαναφορά για τον Din Djarin και τον Grogu, με τον Grogu να είναι πλέον επίσημα μαθητευόμενος του και τον Din Djarin να επιστρέφει στην παλιά του δουλειά, ως κυνηγός επικηρυγμένων. Αλλά μετά τη στροφή σε απειλητικές καταστροφές και αυτοκρατορικές διαστημικές μάχες, ανοίγουν μέτωπα με πολλά ρίσκα. Το Τhe Mandalorian μπορεί να έχει γίνει πολύ μεγάλο για τον Mando, και ο Favreau & Co. έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους για να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του franchise…