Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, άξιος συνεχιστής των Ρωσικών Γραμμάτων, το 1925 παρουσίασε «την καρδιά του σκύλου». Ένα υπερρεαλιστικό αφήγημα επιστημονικής φαντασίας, που ακολουθεί τη μεγάλη παράδοση της σάτιρας από τα χρόνια του τσαρισμού, ασκώντας κριτική με χιούμορ προς την Οκτωβριανή Επανάσταση και την ανθρώπινη φύση.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η ανοικονόμητη σουρεαλιστική διάθεση του συγγραφέα, περιποιείται αναλόγως την πτώση της αριστοκρατίας, αλλά και την άνοδο του προλεταριάτου με τη διαίσθηση του σκεπτόμενου ανθρώπου που προείδε τον επερχόμενο κίνδυνο από την ανατροπή. Ακόμα και την εκτροπή των αρχέγονων ενστίκτων, τα οποία φωτίζει μέσα από τη σχέση της εξουσίας με την επιστημονική δημιουργικότητα σε καιρούς ανατρεπτικούς. Κάτι που ενθαρρύνει και εμψυχώνει τη θεατρική διασκευή του έργου από τον Γ. Κιμούλη, με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Μόσχα 1924. Η γιατρός Α.Φ. Πρεομπραζένσκαγια περιμαζεύει από το δρόμο έναν αδέσποτο σκύλο. Σύντομα θα γίνει το πειραματόζωο της, καθώς του εμφυτεύει την καρδιά και την υπόφυση ενός νεκρού αλητήριου ανθρώπου, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο. Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Στέγασης που την επισκέπτεται της υποδεικνύει πως πρέπει να μοιραστεί το άνετο διαμέρισμά της με άλλους. Ο Sharikov, όπως αυτοαποκαλείται ο σκύλος, μεταμορφώνεται σταδιακά με απρόβλεπτες όμως εξελίξεις και συνέπειες, βάζοντας σε κίνδυνο την κοινωνική και επιστημονική υπόσταση της γιατρού. Η συμπεριφορά του είναι πραγματικά σκυλίσια. Ανεπίδεκτος κάθε υπόδειξης εξελίσσεται σ’ ένα άξεστο, αγενές, κακότροπο και φιλόδοξο κατασκεύασμα που δεν διστάζει να κάνει επαφές με το τοπικό γραφείο του κόμματος και να τρομοκρατεί τη γιατρό και τον βοηθό της. Οι διασυνδέσεις του επιπλέον του εξασφαλίζουν ένα δωμάτιο του ευρύχωρου σπιτιού και την εξόντωση των αδέσποτων ζώων. Εκείνος αρνείται τη θανάτωση των σκύλων και μανιωδώς στρέφεται στο κυνήγι κάθε γάτας. Οι προκλητικοί του τρόποι όμως και οι απειλές, τον καθιστούν επικίνδυνο για τη γιατρό και την προκαλούν για ένα νέο πείραμα.

Η στρωτή σκηνοθεσία του Μπάμπη Κλαλιώτη αναδεικνύει τις κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις, τους θεσμούς, τα όρια της επιστημονικής έρευνας και παρατήρησης, αλλά και την ίδια την φύση, που απειλούμενη μεταστρέφεται απειλητικά εκδικητική. Παράλληλα διακωμωδεί με καυστικό διεισδυτικά χιούμορ, την απλή καθημερινότητα της ζωής, θέτοντας ηθικά διλήμματα για την αυθαίρετη και φιλόδοξη παρέμβαση στα δημιουργήματα της φύσης. Προβάλλει ηθικές αλήθειες πρωτίστως, ειδωμένες και δοσμένες με πνεύμα τραγελαφικής υπερβολής, σαν μια τομή βαθιά στο «νεκρό σώμα της επανάστασης».

Οι σκηνικοί χώροι εξυπηρετούν πολλαπλώς τις ανάγκες του έργου, αναδεικνυόμενοι από τον εύστοχο φωτισμό. Επί σκηνής ο πιανίστας Οδυσσέας Κουμάτος, δίνει τον παλμό και τον ρυθμό στην ταυτότητα της παράστασης με το ομοιογενές υποκριτικό παίξιμο των ηθοποιών.

Η Μίνα Χειμώνα ως καθηγήτρια Ιατρικής βγάζει την υπεροψία, το επίδοξο της έρευνας και την ακλόνητη αυτοπεποίθηση της επιτυχίας. Για να τα αποδυθεί όταν εκτίθεται σε κίνδυνο από το ίδιο το δημιούργημά της.

Sharikov, ο Παύλος Εμμανουηλίδης. Γεμίζει τη σκηνή ως συμπαθές τετράποδο, γαβγίζοντας το ιστορικό της σκυλίσια του ζωής, που παρουσιάζει με σωματική, φωνητική και υποκριτική τεχνική. Ωσότου, του φορέσουν το κολάρο στο λαιμό, αποκτήσει αφεντικό και κοινωνική θέση, για να μεταμορφωθεί σιγά-σιγά σε επαχθές κι ανυπόφορο δημιούργημα, που βάζει σε κίνδυνο την κοινωνία.

Οι εναλλαγές των συναισθημάτων που ακολουθούν τη διαδοχή των σκηνικών πράξεων, πιστοποιούν τι σημαίνει «πραγματικός άνθρωπος», κάτι που επιδιώκει εξ’ άλλου το έργο, αλλά και η καλοπαρουσιασμένη παράσταση.

Altera Pars
Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός
Τηλ.: 210-3410011

Συγγραφέας: Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ
Σκηνοθέτης: Μπάμπης Κλαλιώτης
Ηθοποιοί: Μίνα Χειμώνα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ειρήνη Σταματίου, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Υρώ Μακρή

Συντελεστές
Θεατρική διασκευή: Γιώργος Κιμούλης
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Σκηνικά-κουστούμια: Ζωή Αρβανίτη, Ηλιάνα Νάτσου
Κινησιολογία: Μαρία Καραγεώργου
Στο πιάνο ο Οδυσσέας Κουμάτος

Μέχρι 7 Ιουνίου

Παρασκευή – Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:30

Διάρκεια: 90′
Διάλειμμα Όχι

Εισιτήρια
Κανονικό 15 ευρώ
Φοιτητικό 10 ευρώ
Άνεργοι/Συνταξιούχοι/ΑΜΕΑ/Ομαδικά 8 ευρώ