Η έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου στο Μουσείου Μπενάκη θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, με την έκθεση «Η τέχνη της φιλοξενίας. Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αιώνα από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Πρόκειται για τα τελετουργικά μυστικά της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το νεοσύστατο ελληνικό κράτος εκείνης της εποχής –στο σερβίρισμα του καφέ ή των γλυκών του κουταλιού ή ακόμη και στα σύνθετα τελετουργικά που συνόδευαν την παράθεση των γευμάτων.
Καταγράφει ταυτόχρονα τις σύγχρονές τους μαρτυρίες, φιλολογικές και εικονογραφικές, και τις ιστορίες που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ λειτουργικότητας και διακοσμητικού χαρακτήρα.
Επιμέλεια έκθεσης: Ξένια Πολίτου και Φλάβια Νέσση.
Στις 27 Σεπτεμβρίου στο Μπενάκη της Πειραιώς θα εγκαινιαστεί η έκθεση Γιάννης Τσαρούχης «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» Μέρος Ι (1910-1940) η οποία θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο. H έκθεση θα παρουσιάσει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία.
Στο ίδιο κτίριο, στις 30 Σεπτεμβρίου το κοινό θα έρθει σε επαφή με το έργο του διάσημου Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Thomas Chimes (1921-2009), από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Η έκθεση εκπληρώνει και την επιθυμία του ίδιου του καλλιτέχνη να εκθέσει στη χώρα καταγωγής του.
Στις αρχές Οκτωβρίου στο κτίριο της Πειραιώς θα παρουσιαστεί ένα φωτογραφικό Ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες με 350 περίπου φωτογραφίες χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες: δεύτερο μισό του 19ου αιώνα – οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, μεσοπόλεμος – μεταπολεμική περίοδος – εποχή της μεταπολίτευσης έως σήμερα.
Το πρότζεκτ ArtUP! που θα φιλοξενηθεί στις 3 Οκτωβρίου συνεργάζεται με καλλιτέχνες και επιμελητές από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία με στόχο να δημιουργήσει τοπικές και διαδικτυακές εκθέσεις. Διερευνά τις καλλιτεχνικές σκηνές της media art στις παραπάνω χώρες έτσι ώστε να εξετάσει τοπικά και διεθνή ζητήματα, να ενδυναμώσει τους πολιτιστικούς δεσμούς καθώς και να δώσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και κοινού.
Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες ο Adam Chodzko θα παρουσιάσει ένα νέο έργο του, ειδικά φτιαγμένο για το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο του προγράμματος Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είναι μία συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με σκοπό τη συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια σκηνή της κάθε χώρας όσο και στη διεθνή σκηνή. Εγκαίνια: 21 Νοεμβρίου.