Όταν ο έρωτας για την τέχνη και τον άνθρωπο συναντά την ανιδιοτέλεια, το απλούστερο που μπορεί να προκύψει από το πάντρεμα είναι η δημιουργία. Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια η ιστορία του Αράχθειου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας, ενός από «αδαμαντοχώρια» των Τζουμέρκων.
Η σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας ανήκε στην Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου και στον σύζυγό της, Ηλία Νάστο, ναύαρχο εν αποστρατεία και ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Το ζεύγος Νάστου θέλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να προσφέρει στους συντοπίτες του μια μόνιμη σκηνή, που θα ψυχαγωγεί και θα προάγει το πνευματικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής, αφού παράλληλα διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις και αναπαριστά θεατρικά έθιμα και τελετουργίες από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε, ιδίοις εξόδοις, το πετρόχτιστο υπαίθριο θέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει 400 θεατές και το οποίο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2007, φιλοξενώντας έκτοτε κάθε καλοκαίρι τρεις με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις με επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων.
Μέχρι σήμερα, μεταξύ των έργων που ανέβηκαν στη σκηνή του «Αράχθειου Θεάτρου» είναι τα «Δάφνες και πικροδάφνες» (Κεχαΐδης), «Επικίνδυνο παιγνίδι» (Κορρές), η «Λα μοσκέτα» (Ροζάντε), «Η φωνή που χάθηκε στο δάσος» (Σαββίδου), «Εχθροί εξ αίματος» (Αρκάς), «Ο φιάκας» (Μισιτζής), «Το λουρί του Σωκράτη» (Ποταμίτης), «Η Κυριακή των παπουτσιών» (Λαζόπουλος) και «Ο μικρός πρίγκιπας» (Εξιπερί).
Φέτος, στις 7, 8, 10, 11 και 12 Αυγούστου το «Αράχθειο Θέατρο» θα ανοίξει τις πύλες του για να φιλοξενήσει το 8ο φεστιβάλ του. Το βράδυ της έβδομης ημέρας του Αυγούστου ο Σταύρος Καψάλης, δεξιοτέχνης και δάσκαλος του κλαρίνου, θα ταξιδέψει με την ορχήστρα του το κοινό στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, ενώ χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής θα τέρψουν τους παρευρισκόμενους.
Στις 8 Αυγούστου, θα δοθεί παράσταση από τη Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας με το «Το τίμημα», ένα έργο που πραγματεύεται την ερωτική ιστορία δύο νέων στο κοινωνικό πλαίσιο της Πρέβεζας στη δεκαετία του ΄50. Η μυθοπλασία είναι σύνθεση δύο ιστοριών, μιας που εκτυλίσσεται στην Πρέβεζα και μιας ανάλογης που εξιστορείται στη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η Τιμή και το Χρήμα», σε κείμενα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Καζούκα.
Στις 10 Αυγούστου, η Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Λαμπιόνι» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (σκηνοθεσία Αννίτα Γκαϊτατζή): η Γκρούσα διεκδικεί ένα παιδί που εγκαταλείπεται από τη μητέρα του, στην προσπάθειά της να σωθεί. Σε ποιόν όμως ανήκει το παιδί όταν το ζητά η φυσική μάνα του; Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία για θεσμούς και ανθρώπους, ένα λαϊκό παραμύθι όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό.
Στις 11 Αυγούστου, το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας θα παρουσιάσει την παράσταση «Αναζητώντας τον Προμηθέα», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λίλης Σακκά. Η αδικία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, το απόλυτο μηδέν και η προσπάθεια για μια νέα αρχή, η αλληλεγγύη, η ελπίδα.
Στις 12 Αυγούστου, θα παιχθούν οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή «Πενίας Τέχνες». Η διασκευή της αείμνηστης Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες» στο παρόν, στη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη.