Ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού σε μια παράσταση που υπόσχεται αληθινή περιπέτεια, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες των εορτών (16, 23 & 30/12, ώρα 11.30 π.μ και 22, 26, 27, 28, 29/12, ώρα 15.00) στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής που για τις ανάγκες της παράστασης έχει μεταμορφωθεί σε έναν μεγάλο παιδότοπο.
Το «Νησί των Θησαυρών» του Σκωτσέζου συγγραφέα έχει βάλει φωτιά στη φαντασία πολλών γενιών αναγνωστών, πρωτότυπο και καθηλωτικό εξακολουθεί να γοητεύει νέους και μεγάλους εδώ και 130 χρόνια.
Με υλικό το κλασικό αυτό αριστούργημα, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό αυθεντικών πειρατικών τραγουδιών και έντεχνης μουσικής από τον 18ο αιώνα, «Το νησί των θησαυρών» αποτελεί τη πρώτη ολοκληρωμένη θεατρική πρόταση του Μεγάρου Μουσικής και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Θωμά Μοσχόπουλου. Πρόκειται για μια παράσταση που -σύμφωνα με τους συντελεστές της- απευθύνεται τόσο σε μικρούς θεατές όσο και μεγάλους θεατές.
Με οδηγούς 10 ηθοποιούς, που επιπλέον παίζουν μουσική και τραγουδούν, το κοινό θα «ταξιδέψει» σε ένα επικίνδυνα αστείο και συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, θα καθίσει σε καπηλειά λιμανιών, θα μπει σε αριστοκρατικούς πύργους, θα σαλπάρει με ιστιοφόρα και θα φτάσει σε νησιά με φοινικόδεντρα, ναυαγούς και εγκαταλελειμμένα φρούρια κουρσάρων, θα πάρει θέση σε κρίσιμες συγκρούσεις και τελικά ίσως και να δώσει την τελική έκβαση στην ιστορία.
«Το σκεπτικό της παράστασης είναι να συνδυάσουμε όλη αυτή τη μουσική παράδοση που υπάρχει από τους πειρατικούς σκοπούς του 18ου και 19ου αιώνα με εκείνη των πειρατικών ιστοριών που δημιούργησε μετέπειτα το βιβλίο του Στίβενσον. Όλα αυτά που μας έρχονται συνειρμικά στον νου σχετικά με το τι σημαίνει πειρατής- παπαγάλοι, μονόφθαλμοι, ξυλοπόδαροι, χάρτες που οδηγούν σε θησαυρούς και χρυσά φλουριά κ.α..- αυτή μυθική σχέση μας με την πειρατεία ξεκινά από αυτό το βιβλίο» είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Θωμάς Μοσχόπουλος.
«Το βιβλίο, βέβαια, κατά κάποιο τρόπο υπονομεύει όλα αυτά τα κλισέ όπως τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ καλού και κακού. Αν και ανήκει εντελώς στη βικτοριανή παράδοση, ο ήρωάς μας, ο Τζιμ Χώκινς, είναι ένας καλός άνθρωπος που μεγαλώνει και καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να παραμείνει καλός μέχρι το τέλος, ότι πρέπει και ο ίδιος κάποια στιγμή να γίνει λίγο κακός, ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Ενώ ξεκινάμε, δηλαδή, με μία καθαρόαιμη περιπέτεια, όπου οι καλοί πρέπει να νικήσουν τους κακούς, καταλήγουμε στο ότι για να ωριμάσει κανείς, πρέπει να καταπολεμήσει πρώτα τα τέρατα που έχει μέσα του» πρόσθεσε.
Για τον ίδιο, το βιβλίο, πέρα από περιπέτεια κρύβει και πάρα πολύ θυμό, ειρωνεία και σαρκασμό. «Μας μεταφέρει και σε ένα σκηνικό οικείο και γνώριμο, κυρίως στη συγκεκριμένη φάση που ζούμε. Μας βάζει να αναρωτηθούμε τι τελικά ψάχνουμε, ποιες είναι οι αξίες της ζωής μας και πώς τελικά τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτές» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Θωμά Μοσχόπουλο, βασικός λόγος που επελέγη το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης είναι ότι είναι ιδιαίτερα έντονη η συμμετοχή των θεατών, αλλά και η εμπλοκή τους στην εξέλιξη του έργου.
Στην παράσταση δεν υπάρχει σαφής χώρος δράσης. Αντιθέτως «απλώνεται» και στους δύο ορόφους του εκθεσιακού χώρου, ενώ οι θεατές επιλέγουν οι ίδιοι τι θα δουν. Κατά τη διάρκεια του έργου κάποιοι ηθοποιοί θα παίζουν ζωντανά πάνω σε μία άδεια σκηνή, ενώ δύο κάμερες θα τους κινηματογραφούν παράλληλα και θα μεταφέρουν τη δράση σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, στο νησί των θησαυρών, μέσα από μία μεγάλη οθόνη.
«Είναι μια ψυχαγωγία με πολύ θέαμα και αναφορές στα κοινά λίγο πολύ σε όλους “πειρατικά παιχνίδια”,
μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εμπειρία» είπε ο σκηνοθέτης.
Το «Νησί των Θησαυρών» που ανεβαίνει σε οκτώ παραστάσεις (πρωινές και απογευματινές) τον Δεκέμβριο, θα παίζεται κάθε σαββατοκύριακο έως τα τέλη Απριλίου.
Παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.