Μία από τις πιο σταθερές γειτονιές της πόλης, που θεωρείται πλέον κλασική επιλογή, συνεχίζοντας, ωστόσο, να εξελίσσεται και να μας εκπλήσσει ευχάριστα συχνά με τις νέες αφίξεις της. Το Παγκράτι είναι από εκείνες τις συνοικίες που τα διαθέτουν όλα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι κάτοικοί του δύσκολα θα το απαρνηθούν για την έξοδό τους. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό τους. Ανακαλύψαμε, λοιπόν, επτά τίμια στέκια στην περιοχή που οι κάτοικοί του τα επιλέγουν με κλειστά μάτια για το φαγητό τους. Κλασικά μαγειρεία, παραδοσιακές ταβέρνες, καθιερωμένα ψητοπωλεία αλλά και εστιατόρια με διεθνή κουζίνα με τίμια κουζίνα και value for money φιλοσοφία κερδίζουν τις εντυπώσεις και μας κάνουν να βρεθούμε στο Παγκράτι για ακόμη μία φορά.
Για ψάρι
Fish Point
Λίγα βήματα από την Πλατεία Πλαστήρα, το Fish Point δημιουργήθηκε για να σας κάνει ειδικούς στο ψάρι. Πρωτότυπο και έξυπνο concept, καθώς στους χώρους του λειτουργούν ιχθυοπαντοπωλείο (όπως το αποκαλεί ο ιδιοκτήτης του κύριος Ιουλιανός Ηλιάδης), εστιατόριο και sushi bar. Σε καθημερινή βάση και πάντα ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες καταφθάνουν στο ιχθυοπωλείο ολόφρεσκα ψάρια από την Αίγινα και την Κάλυμνο (ως επί το πλείστον), την Κρήτη και τη Ρόδο. Αυτά, είτε μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι είτε να τα παραγγείλετε για να γευματίσετε/ δειπνήσετε στο χώρο του εστιατορίου, ακόμη και για να τα πάρετε έτοιμα ψημένα take away για το γραφείο. Το εστιατόριο, επιπλέον, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μενού τόσο για lunch break όσο και για δείπνο, από τις προτάσεις του οποίου ξεχωρίζουν το fish burger, αχινοσαλάτα, τα ζυμαρικά με τα θαλασσινά, ο σολομός καθώς και κάποιες προτάσεις ημέρας οι οποίες διαφοροποιούνται αναλόγως της ψαριάς. Πληροφορίες Αρχιμήδους 8, Παγκράτι, τηλ. 210 7565321, www.fishpoint.gr, fb page: Fish Point
Για κρεατοφαγία
Καραβίτης
Ταβέρνα- θρύλος στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι που λειτουργεί από την δεκαετία του ’20 και αποτελεί σταθερή αξία τόσο για τους Αθηναίους, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να κυριαρχούν στο χώρο και να δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, η έμφαση εδώ δίνεται στο κρέας –η ποιότητά του κατά κοινή ομολογία είναι άριστη– με τα φημισμένα μπιφτέκια του (γεμιστά με τυρί ή όχι) να κάνουν πραγματικά πάταγο. Αγαπημένες επιλογές του κοινού, επίσης, τα τραγανά παϊδάκια (άρτια κομμένα και ψημένα) και η γευστική στάμνα. Πληροφορίες Αρκτίνου & Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7215155
Για σπιτικές γεύσεις
Το Χατίρι
Αγαπημένο γευστικό μυστικό των κατοίκων του Παγκρατίου, το Χατίρι, σε ένα στενάκι κάθετο στη Ριζάρη, σερβίρει μαμαδίστικο φαγητό με ολόφρεσκα υλικά σε έναν απόλυτα λιτό χώρο και σε εξαιρετικά προσιτές τιμές. Νοστιμότατα πιάτα είναι το μοσχαρίσιο συκώτι με δεντρολίβανο, το χοιρινό κρασάτο και οι κεφτέδες με ρύζι και σαφράν, ενώ αξίζουν επίσης μια δοκιμή τα ρεβίθια με σπανάκι και οι γίγαντες. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και τα πιάτα αλλάζουν πολύ συχνά ανάλογα με την εποχή και τις πρώτες ύλες. Πληροφορίες Ριζάρη 28, Παγκράτι, τηλ. 210 7232333, fb page: το χατίρι Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com