Νέα διαδρομή στοχεύει να χαράξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ο διευθυντής του, Νίκος Πάλλας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η νέα μας διαδρομή θα χαρακτηρίζεται από ετήσια προγράμματα δραστηριοτήτων, που θα αναδεικνύουν τη φιλοσοφία, τις αρχές και τους στόχους μας και θα κατοχυρώνουν το Μουσείο μας, όχι απλά ως μια στατική έκθεση ζώων και μανιταριών, αλλά κυρίως ως ένα πόλο πρωτοβουλιών, που στη θέση της στατικότητας τοποθετεί τη δράση και την ενεργοποίηση».
Στη βάση αυτή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σας ανακοινώνουμε σήμερα τις δραστηριότητές μας, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2016.
Οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως πρόσθεσε ο κ. Πάλλας, παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έχουν ως αιχμή τις σχολικές ηλικίες (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος και για μεγαλύτερους. Εκτός της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η διεύρυνση της γνώσης, αλλά και η σημασία της συμμετοχής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι πρωτεύουσας σημασίας.
Η παροχή γνώσεων συνδυάζεται με τη διασκέδαση και η ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, με την ευαισθητοποίηση για την προστασία του. Αξιοποιούνται Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. για το Νερό), προκειμένου να αναδείξουμε περιβαλλοντικά προβλήματα. Διενεργούνται διαγωνισμοί σχετικοί με τη θεματολογία του Μουσείου που στόχο έχουν να συνδέσουν τις καλλιτεχνικές δεξιότητες με τη φύση και τις όμορφες στιγμές της.
Και τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πάλλα, αναδεικνύουμε τους καρπούς της φύσης, μέσα από τη μετατροπή τους σε παραδοσιακά εδέσματα με υψηλή διατροφική αξία. Για το μήνα Σεπτέμβριο αναφέρθηκε στην έναρξη του διαγωνισμού “Φωτογράφος του Μήνα – Φωτογράφος της Χρονιάς”.
Ακόμα ο κ. Πάλλας παρουσίασε τις δράσεις του Μουσείου που εξειδικεύονται ανά μήνα. Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως το πρόγραμμα του Μουσείου “Μανιταροδράσεις” συνεχίζεται όλο το χρόνο (συλλογή, γευσιγνωσία, γεύματα κτλ).
Η εξειδίκευση των διαφόρων δράσεων θα ανακοινώνεται έγκαιρα.
Επίσης η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συνεχιστεί, καθώς και με άλλους επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ορνιθολογική, WWF, Καλλιστώ, Φορέας Διαχείρισης Δαδιάς κτλ).
Τέλος επισήμανε, πως οι δράσεις αυτές στηρίζονται στην αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Καλαμπάκας, τους οποίους και ευχαρίστησε, αλλά και σε ένα πρόγραμμα χορηγιών το οποίο θα λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα, κατέληξε ο ίδιος.