Στις 31 Μαΐου 1929, το πιο διάσημο ποντίκι του κόσμου, ο Μίκυ Μάους, αποκτά φωνή! Για πρώτη φορά ο διάσημος χαρακτήρας της Disney, ακούγεται να μιλά ενώ μέχρι τότε ήταν βουβός. Μάλιστα, τη φωνή του Μίκυ Μάους, δάνεισε ο ίδιος ο Walt Disney, δίνοντας νέα διάσταση στην προσωπικότητά του και συμβάλοντας στην ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία του. Η προσθήκη της φωνής ήταν ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των κινουμένων σχεδίων και καθιέρωσε τον Μίκυ ως έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες στην ιστορία.
Ο Μίκυ Μάους δημιουργήθηκε από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 18 Νοεμβρίου 1928 στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Steamboat Willie». Αυτό το καρτούν ήταν από τα πρώτα που ενσωμάτωσαν συγχρονισμένο ήχο και εικόνα, κάτι που το έκανε πρωτοποριακό για την εποχή του.
Με την προσθήκη της φωνής, το 1929 στο «The Karnival Kid», ο Μίκυ έγινε ακόμα πιο δημοφιλής. Ο Μίκυ Μάους έγινε σύμβολο όχι μόνο της Disney αλλά και της αμερικανικής ποπ κουλτούρας εν γένει. Το 1932, ο Walt Disney έλαβε ειδικό Όσκαρ για τη δημιουργία του Μίκυ, αναγνωρίζοντας την επίδραση του χαρακτήρα του στην ανάπτυξη των κινουμένων σχεδίων.
Ο Μίκυ Μάους έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 130 ταινίες και έχει κερδίσει δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ. Επιπλέον, ο Μίκυ είναι ο πρώτος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που απέκτησε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame το 1978, με την ευκαιρία των 50ών γενεθλίων του.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο Νewsbeast
1678: Αρχίζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής λαίδης Γκοντάιβα, η οποία σύμφωνα με την παράδοση ίππευσε γυμνή στους δρόμους της πόλης, τον 11ο αιώνα, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της, λόρδο Λέοφρικ, να καταργήσει τη δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβάλλει στους υπηκόους του.
1884: Ο Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ κατοχυρώνει ως πατέντα τα κορν φλέικς.
1859: Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Big Ben, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.
1905: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Θεόδωρος Δηλιγιάννης, δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη, Αντώνη Κωσταγερακάρη, λόγω της απόφασης να κλείσει η κυβέρνηση τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
1911: Καθελκύεται το υπερωκεάνειο «Τιτανικός».
1916 : Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με 151 βρετανικά πλοία να συγκρούονται με 91 γερμανικά. Οι Άγγλοι χάνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά κερδίζουν σε στρατηγικό επίπεδο.
1929: Κυκλοφορεί ο πρώτος Μίκυ Μάους με φωνή ενώ μέχρι τότε τα μικρού μήκους φιλμ του διάσημου ποντικού της Ντίσνεϊ ήταν βουβά.
1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120 αναδεικνύεται νικητής του Α’ Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.
1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
1987: Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84».
1995: Αντιδράσεις και στον χώρο της Εκκλησίας προκαλεί η περιφορά της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας σε σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, τηλεοπτικούς σταθμούς, τράπεζες και νοσοκομεία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.
1999: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία. Ο «Άπο», όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, είναι ο ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, γνωστού ως ΡΚΚ. Σκοπός του κόμματος είναι η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου μαοϊκού σοσιαλιστικού κουρδικού κράτους στο Κουρδιστάν.
2021: Η Κίνα ανακοινώνει ότι θα αντικαταστήσει την πολιτική των 3 παιδιών.
Γεννήσεις
1930 – Κλιντ Ίστγουντ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1945 – Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Γερμανός σκηνοθέτης
1948 – Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, λευκορρωσίδα συγγραφέας, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας
1954 – Θωμάς Μαύρος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1955 – Γιάννης Κούτρας, Έλληνας τραγουδιστής
1976 – Κόλιν Φάρελ, Ιρλανδός ηθοποιός
Θάνατοι
1809 – Φραντς Γιόζεφ Χάιντν, Αυστριακός συνθέτης
1869 – Γεώργιος Σταύρος, πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας
1905 – Θεόδωρος Δηλιγιάννης, έλληνας πολιτικός και πρωθυπουργός
2023 – Θεόδωρος Πάγκαλος, 84, έλληνας πολιτικός.