Η περιοχή Εμίλια Ρομάνα (Ιταλία) με πρωτεύουσα την Μπολόνια χτυπήθηκε το περασμένο Σάββατο από σεισμό μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες: 7 νεκροί (άνθρωποι που δούλευαν νυχτερινή βάρδια οι περισσότεροι), 6.500 άστεγοι και πάνω από 13.000 που δεν μπορούν ακόμα να δουλέψουν στις βιομηχανικές περιοχές των πόλεων Μόντενα, Φεράρα και Μπολόνια, λόγω ζημιών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η οικονομική κρίση που περνά και η Ιταλία έχει ήδη φρενάρει τις γραμμές παραγωγής σε αρκετούς βιομηχανικούς τομείς, ανάμεσά τους και στην παραγωγή μοτοσυκλετών. Τώρα επιπλέον δυσκολίες έρχονται να προσθέσουν οι επιπτώσεις του σεισμού. Η Ducati για παράδειγμα δεν έπαθε ζημιές, έπαθαν όμως αρκετοί από τους προμηθευτές της. Και αυτό σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gabriele Del Torchio, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή παραγωγή.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθούν επακριβώς οι επιπτώσεις του σεισμού, αλλά ανησυχούμε αρκετά», δήλωσε ο Del Torchio. «Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση πιο σημαντικό είναι να ανακουφιστούν οι άνθρωποι. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους προμηθευτές μας που χτυπήθηκαν από τον σεισμό. Συνεργαζόμαστε με πολλές από τις εταιρείες της σεισμοπαθούς περιοχής και αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ducati δημιουργεί η κατάρρευση των Χυτηρίων Scacchetti στο San Felice sul Panaro (επίκεντρο του σεισμού), αλλά και οι δομικές ζημιές στο εργοστάσιο της TMM (Finale Emilia), η οποία κατασκευάζει τις εξατμίσεις για λογαριασμό της.

Η Ducati χρησιμοποιεί όπως και οι Ιάπωνες το σύστημα παραγωγής «just in time» (JIT) που σημαίνει ότι τα ανταλλακτικά φθάνουν στο εργοστάσιο μόλις την ημέρα που θα χρησιμοποιηθούν στη συναρμολόγηση μιας μοτοσυκλέτας. Δεν υπάρχει δηλαδή στοκ ανταλλακτικών στο εργοστάσιο, που θα μπορούσε να καλύψει τυχόν καθυστερήσεις σε παραδόσεις.

Αν λείψει τώρα ένα μέρος μιας μοτοσυκλέτας, θα πρέπει να σταματήσει όλη η αλυσίδα παραγωγής του συγκεκριμένου μοντέλου. Και πραγματικά, οι ζημιές σε κάποιες από τις εταιρείες αυτές είναι τόσο εκτεταμένες που θα χρειαστούν μήνες για να συνέλθουν.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαταράξει όλη την ετήσια παραγωγή της Ducati, άρα θα πρέπει να βρεθούν και σύντομα νέοι προμηθευτές.

«Οι άνθρωποί μας έχουν πάει επιτόπου και ελέγχουν την κατάσταση», διευκρίνισε ο del Torchio, «και μέσα στις επόμενες μέρες θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε για το πώς θα κινηθούμε».