Για έκρυθμη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η πολιτική ρευστότητα κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του «Spiegel» «Οι διαδηλωτές θέλουν να παραλύσουν την Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για πρωτοφανές σε όγκο και αγανάκτηση συγκεντρώσεις που παραλύουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τα προς ψήφιση νέα μέτρα λιτότητας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προκαλούν οργή και βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους.
«Χιλιάδες Έλληνες διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο και οι εργαζόμενοι καλούν σε εθνική απεργία την Τετάρτη για να διαδηλώσουν ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκρίνει τα νέα μέτρα λιτότητας σε ένα κράτος της ευρωζώνης που έχει χτυπηθεί βαθιά από την κρίση», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να περάσει ένα νέο πενταετές πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέους φόρους, περιορισμό δαπανών και πώληση δημόσιας περιουσίας ώστε να λάβει τη βοήθεια από την Ε.Ε και το ΔΝΤ προκειμένου να μη χρεοκοπήσει» προσθέτει.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Είναι αντιμέτωπος όχι μόνο με τους διαδηλωτές και την αντίσταση της συντηρητικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται πλέον μπροστά από το σοσιαλιστικό κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά βάλλεται και από την ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα η οποία απειλεί να καταψηφίσει το (μεσοπρόθεσμο) σχέδιο», αναφέρει το άρθρο.
Τα συνθήματα που ακούγονται κυρίως από τους αγανακτισμένους πολίτες είναι «Κλέφτες, Προδότες» και αναρωτιούνται «Που πήγαν τα λεφτά».
Εκτενή αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις γίνεται και από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα λιμάνια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπολειτουργούν, τα τηλεοπτικά κανάλια είναι εκτός λειτουργίας», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Μας ζητούν να δώσουμε περισσότερα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ. «Τώρα, ξανά, θα κόψουν τους μισθούς και τα μπόνους από τα λίγα που έχουν μείνει», είπε.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να περάσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας για το 2012 – 2015 ύψους 28 δις ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα στερηθεί το πακέτο χρηματοδότησης ύψους 110 δις ευρώ από τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα.
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τους Αγανακτισμένους στους δρόμους