Ένας κορυφαίος επιχειρηματίας στην Κίνα έχει εξαφανιστεί, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία συμμετοχών και επενδυτική τράπεζα που έχει ιδρύσει. China Renaissance Holdings. Ο Μπάο Φαν δεν έχει δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπάο Φαν είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στην Κίνα με πελάτες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Didi και η Meituan.

Οι μετοχές της China Renaissance κατέγραψαν πτώση 50% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση ότι «δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή μαζί του».

«Δεν υπάρχει καμία γνώση ή πληροφορία που να δείχνει ότι η απουσία του κ. Μπάο σχετίζεται ή μπορεί να σχετίζεται με τις δραστηριότητα της εταιρείας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει πόσο καιρό αγνοείται ο Μπάο Φαν. Η ιστοσελίδα Caixin επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή μαζί του τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ο Μπάο ίδρυσε την China Renaissance το 2005 αρχικά ως συμβουλευτική εταιρεία αλλά έκτοτε έχει γίνει ένα από τα κορυφαία οικονομικά ιδρύματα στην Κίνα.

Ο όμιλος χειρίστηκε αξιοσημείωτα την είσοδο στο χρηματιστήριο γιγάντων του κινεζικού τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com. Ακόμη, χειρίστηκε τη συγχώνευση το 2015 της μεγάλης κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας Didi και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της την εποχή Kiaidi Dache.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η China Renaissance ανέφερε πως δεν έχει να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Η υπόθεση της εξαφάνισης θυμίζει αυτήν του καναδού επιχειρηματία κινεζικής καταγωγής Σιάο Τζιανχουά, που έγινε καπνός το 2017, ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ. Ο επιχειρηματίας, παρότι φερόταν να έχει τότε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, κατά πληροφορίες του Τύπου την εποχή απήχθη από πράκτορες του Πεκίνου.

Όταν συνελήφθη ο κ. Σιάο, συγκαταλεγόταν στους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, με περιουσία που υπολογιζόταν ότι ανερχόταν σε 6 δισεκ. δολάρια. Εντέλει, ο πρώην επιχειρηματίας έγινε γνωστό πως καταδικάστηκε πέρυσι να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη για απάτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Caixin, οι κινεζικές αρχές είχαν θέσει υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 κορυφαίο εκτελεστικό στέλεχος του ομίλου της China Renaissance, τον Κονγκ Λιν.

Η εταιρεία, που απασχολεί 700 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, είναι παρούσα μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ. Ο Μπάο Φαν προτού την ιδρύσει εργάστηκε επί σειρά ετών στις Crédit Suisse και Morgan Stanley.