Ένας νεαρός Βρετανός ράπερ κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μία μέρα να γίνει το «πιο μισητό άτομο στο Μάντσεστερ», αφού για τις ανάγκες προώθησης του νέου άλμπουμ του, καταστράφηκε ένα γκράφιτι που ήταν αφιερωμένο στον Ίαν Κέρτις, τον frontman των Joy Division.

Όπως αναφέρει η dailymail.co.uk, ολόκληρη η αγγλική πόλη στράφηκε εναντίον του 23χρονου ράπερ Aitch, με γνωστά ονόματα όπως ο σκηνοθέτης των Peaky Blinders, Anthony Byrne, να χαρακτηρίζουν ως «ανόητη» και «ηλίθια» την συγκεκριμένη πράξη, αφού η ζωγραφιά αντικαταστάθηκε από μια αφίσα του επερχόμενου άλμπουμ.

Το γκράφιτι με τον Ίαν Κέρτις

Ο νεαρός σε σειρά αναρτήσεων που έκανε στα social media, έδωσε την δική του εκδοχή για το γεγονός και ανέφερε ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη του γκράφιτι και πως η πρωτοβουλία δεν ήταν δική του. Συγκεκριμένα, είπε ότι η διαφημιστική εταιρεία διαλέγει τα σημεία που θα προβάλλουν τις αφίσες του και ο ίδιος απλά ενημερώνεται για τυπικούς λόγους.

Παρόλα αυτά, σε αυτή την περίπτωση, είπε πως ξύπνησε και μόλις άνοιξε το κινητό του, είδε πλήθος μηνυμάτων από θυμωμένο κόσμο -εκ των οποίων αρκετοί θαυμαστές του-, όπου ανέφεραν ότι πρόκειται για κάτι απαράδεκτο που πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως.

Η αφίσα για το νέο άλμπουμ του νεαρού ράπερ

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν ήταν απλά ένα γκράφιτι που έδειχνε τον Ίαν Κέρτις, αλλά ένας φόρος τιμής στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με αφορμή την ζωή του τραγουδιστή, ο οποίος πάλευε με τους δαίμονες του, οι οποίοι στο τέλος τον λύγισαν. Μάλιστα, είχε δημιουργηθεί πρόσφατα και για την ακρίβεια το 2020, κατά την διάρκεια καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία.

Συγγνώμη, αντιδράσεις και συγχώρεση

Μόλις η είδηση έγινε γνωστή, στο Μάντσεστερ ξέσπασε ένα «κυνήγι μαγισσών» που έβαλε στο στόχαστρο τον ράπερ Aitch, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε πολλές φορές δημόσια συγγνώμη μέσα σε λίγες ώρες, ενώ είχε ενημερώσει πως ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης.

«Είναι ανόητος που πείραξε τον θρύλο» και «δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ αυτό… είναι ασέβεια», είναι μόνο μερικές και ήπιες αντιδράσεις στα social media.

Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα ο Peter Hook που υπήρξε μπασίστας των Joy Division, μέσω ανάρτησης, σημείωσε ότι ναι μεν ήταν λάθος η αφαίρεση του γκράφιτι για διαφημιστικούς σκοπούς, όμως ευχαρίστησε τον νεαρό για την στάση του.

«Εξαιρετική χειρονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά για τον 23χρονο, ο οποίος μόλις έμαθε ότι καταστράφηκε εν αγνοία του αυτό το τοπικό μνημείο πολιτικής κληρονομιάς, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση του.