Σε κατασκευαστικό πρόβλημα του κινητήρα είναι πιθανό να οφείλεται το πρώτο σοβαρό περιστατικό στο μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, σε Airbus Α380 της Qantas, σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Ο γενικός διευθυντής της Qantas Αλαν Τζόις, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα λάστιχα πολλών αεροπλάνων αυτού του τύπου έχουν σκάσει κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία ελπίζει να επαναλάβει τις πτήσεις του στόλου της των A380 εντός 48 ωρών μετά τον έλεγχο του συνόλου των αεροσκαφών αυτών.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για αστοχία υλικού ή για κατασκευαστικό πρόβλημα… δεν πιστεύουμε ότι έχει σχέση με την συντήρηση», δήλωσε ο Αλαν Τζόις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Το Airbus A380 είναι εφοδιασμένο με κινητήρες Trent 900 της βρετανικής Rolls Royce, η οποία συνέστησε έλεγχο στο σύνολο των κινητήρων αυτού του τύπου.

Με τον κινητήρα αυτόν, ο οποίος έχει σχεδιασθεί ειδικά για το Airbus, έχουν εξοπλισθεί τα αεροσκάφη της Lufthansa, της Singapore Airlines και της Qantas. «Πρόκειται για πρόβλημα κινητήρων και η συντήρηση των κινητήρων έχει γίνει από τη Rolls Royce μετά την εγκατάστασή τους», διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της Qantas.

Δύο ακόμη εταιρείες, τα A380 των οποίων έχουν εξοπλισθεί με τους κινητήρες της Rolls Royce ανακοίνωσαν ελέγχους στα αεροσκάφη τους. Η Singapore Airlines ανακοίνωσε ωστόσο σήμερα ότι επανέλαβε τις πτήσεις των Airbus A380, μετά τους αναγκαίους τεχνικούς ελέγχους.

Το A380, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, έχει την ικανότητα μεταφοράς άνω των 500 επιβατών, και βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2007. Τριάντα οκτώ αεροσκάφη αυτού του τύπου πραγματοποιούν πτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν μεταφέρει 6,5 εκατομμύρια επιβάτες. Το αεροσκάφος της Qantas παραδόθηκε στην εταιρεία στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 και έχει συμπληρώσει 8.165 ώρες πτήσης.

Δείτε το βίντεο