Κέρδη ύψους 500-550 εκατομμυρίων δολαρίων προβλέπει η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Qantas για το 2010-2011, έναντι 337 εκατ. δολαρίων που είχε την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη αυτά η εταιρεία τα αναμένει κυρίως από τις πτήσεις εσωτερικού και παρά το γεγονός ότι από κάποιες γραμμές της στο εξωτερικό εμφάνισαν παθητικό γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια, λόγω φυσικών καταστροφών.

Παρά τα κέρδη της, όμως, ο γενικός διευθυντής της Qantas, Άλαν Τζόϊς δηλώνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική «αν δεν θέλει να εξαφανιστεί». Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών θα δοθεί έμφαση στη χαμηλού κόστους θυγατρική της εταιρία Jetstar, θα περικοπούν προβληματικές πτήσεις εξωτερικού και θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη της εταιρείας στην περιοχή της Ασίας και η συνεργασία της με άλλες τοπικές εταιρίες.

Ο κ. Τζόϊς σημειώνει ότι τα συνδικάτα με τις παράλογες απαιτήσεις τους απειλούν την κερδοφορία της εταιρίας. Οι συνδικαλιστές, πάντως, τον κατηγορούν ότι καταφεύγει ολοένα και περισσότερο για την συντήρηση των αεροσκαφών στο εξωτερικό, αλλά μαζί με την μείωση των εργατικών απειλείται και η ασφάλεια και το καλό όνομα της εταιρείας.