Mήπως είστε από τις γυναίκες που είδατε τα μαλλιά σας να γκριζάρουν σε πολύ νεαρή ηλικία; Το ότι τα μαλλιά μας κάποια στιγμή στη ζωή μας θα αρχίζουν να ασπρίζουν είναι αναμενόμενο, ωστόσο όταν αυτό συμβαίνει πρόωρα, αρχικά καταριόμαστε τα γονίδιά μας και στη συνέχεια, αν δεν θέλουμε να φαίνονται οι λευκές τρίχες, αναγκαζόμαστε να τα βάφουμε πολύ συχνά ή να χρησιμοποιούμε σπρέι χρώματος για να τα καλύπτουμε ανάμεσα στις επισκέψεις μας στο κομμωτήριο.

Ωστόσο, η άλλη όψη του γκρι είναι αυτή που θέλει τις γυναίκες να αγκαλιάζουν τα λευκά τους μαλλιά, σε όποια ηλικία κι αν αυτά προκύψουν. Υπάρχουν αρκετές celebrities που δεν έβαψαν τα μαλλιά τους, όταν άρχισαν να γκριζάρουν, και δείχνουν υπέροχες κάνοντας αυτόν τον συμβιβασμό με την ηλικία τους. Σε περίπτωση που είστε fan αυτής της ιδέας, δείτε ποιες την επέλεξαν και πόσο όμορφες είναι.

Οι celebrities που αγάπησαν το φυσικό γκριζάρισμα των μαλλιών τους και είπαν όχι στη βαφή

Helen Mirren
Η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός έχει αφήσει τα μαλλιά της λευκά και διαθέτει μια εντυπωσιακή και κομψή εμφάνιση.

Andie Macdowell
Η Αμερικανίδα ηθοποιός επίσης έχει αφήσει τα μαλλιά της να γίνουν φυσικά γκρι, παρουσιάζοντας ένα εκλεπτυσμένο και κομψό στιλ.

Jane Fonda
Η θρυλική ηθοποιός και ακτιβίστρια έχει αφήσει τα μαλλιά της να γίνουν γκρι, αναδεικνύοντας τη φυσική της ομορφιά.

Judi Dench
Η Βρετανίδα ηθοποιός έχει αφήσει τα μαλλιά της να γίνουν φυσικά λευκά, προβάλλοντας ένα αυθεντικό και εκλεπτυσμένο στιλ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το γκριζάρισμα των μαλλιών

Η ηλικία στην οποία τα μαλλιά ενός ανθρώπου θα αρχίσουν να ασπρίζουν είναι θέμα DNA και καθορίζεται από τη γενετική. «Ο ρυθμός με τον οποίο τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή, ή από καταστάσεις υγείας, όπως η αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β ή η θυρεοειδοπάθεια», λέει ο Hadley King, πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, που εξηγεί ότι καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των μελανοκυττάρων μειώνεται και τα μαλλιά αρχίζουν να γίνονται γκρίζα και τελικά λευκά. Το χρώμα των μαλλιών οφείλεται στα μελανοκύτταρα, κύτταρα δηλαδή που παράγουν τη χρωστική ουσία που χαρίζει το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας και εμπεριέχονται στους θύλακες της τρίχας. Η Marisa Garshick, δερματολόγος στο MDCS Dermatology, προσθέτει ότι καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στη ρίζα και αυτό επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρωστικής ουσίας.

Πώς επηρεάζει το στρες το γκριζάρισμα των μαλλιών

«Το στρες μπορεί να προκαλέσει γκριζάρισμα των μαλλιών –ερευνητικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το άγχος μπορεί να έχει επίδραση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, προκαλώντας γκριζάρισμα με διαφορετικούς μηχανισμούς– αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των συνδέσεων νου και σώματος», λέει η Victoria Barbosa, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Aυτό σημαίνει πως το άγχος, είτε είναι χρόνιο είτε περιοδικό, μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των μαλλιών.

Κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, είδαν τα μαλλιά τους να ασπρίζουν κυριολεκτικά εν μία νυκτί, όταν βίωσαν ένα πολύ τραυματικό περιστατικό, το οποίο τους άγχωσε ή τους στεναχώρησε πολύ. Ο Hadley King συμφωνεί με την Victoria Barbosa και προσθέτει πως το στρες μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των μελανοκυττάρων, αλλά δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ στρες και γκρίζων μαλλιών, παρά μόνο μερικές μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, να συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση.

Mπορείτε να κάνετε κάτι για να προλάβετε το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών;

H αλήθεια είναι πως δε μπορούμε να επέμβουμε στο DNA μας, ωστόσο μπορούμε να περιορίσουμε κάποιες συνήθειες οι οποίες έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν στο πρόωρο γκριζάρισμα. «Μην καπνίζετε και αντιμετωπίστε τυχόν παθήσεις του θυρεοειδούς, ενώ φροντίστε να έχετε καλή διατροφή», λέει ο Hadley King. «Γενικά, θα συνιστούσα μια διατροφή plant-based, πλούσια σε αντιοξειδωτικά». Η πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιοτίνη, το παντοθενικό ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο, μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στο να μην δείτε τα μαλλιά σας να ασπρίζουν πριν την ώρα τους, αλλά και στο να δυναμώσετε, κάνοντάς τα πιο υγιή και λαμπερά.