Περισσότεροι από 130 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά από διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης.

Αυτά τα 133 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα στη συνέχεια, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συλλήψεις έγιναν καθώς πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις βρίσκονται σε αναβρασμό ξανά λόγω της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οξυμένη η κατάσταση στα πανεπιστήμια

Κύμα διαμαρτυριών κατά του πολέμου στη Γάζα έχει εξαπλωθεί στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από το Κολούμπια μέχρι το Γέιλ, αλλά και το MIT.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες, Δευτέρα 22 Απριλίου, δεκάδες ανθρώπους σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο Μανχάταν, καθώς η ένταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια οξύνεται με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ότι μάχονται για την ελευθερία του λόγου απέναντι στη δεξιά που τους κατηγορεί για αντισημιτισμό.

Η αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε αφού το πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα χθες, Δευτέρα 22 Απριλίου, αντιδρώντας στην εγκατάσταση από διαδηλωτές σκηνών στην πανεπιστημιούπολη στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία γύρω από την πανεπιστημιούπολη του Γέιλ στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ, ζητώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων. Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν περισσότερους από 45 διαδηλωτές, σύμφωνα με το φοιτητικό μέσο ενημέρωσης Yale Daily News.

Στη Νέα Υόρκη η αστυνομία επενέβη εναντίον των φοιτητών του NYU λίγο αφού έπεσε το σκοτάδι και ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφούσαν επί ώρες τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, αν δεν απομακρυνθούν από την πλατεία όπου είχαν συγκεντρωθεί.

Columbia University

«Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε»

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να καταστρέφουν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε. Αποκαλύψτε, αποεπενδύστε».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι έγιναν συλλήψεις, αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να απομακρύνουν τους καταληψίες από την πλατεία.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό και τους φοιτητές του Κολούμπια η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νέματ Μινούς Σαφίκ επεσήμανε χθες, Δευτέρα 22Απριλίου, ότι αναστέλλονται τα δια ζώσης μαθήματα σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της κατάστασης και προκειμένου «όλοι μας να έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σαφίκ είχε ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει στο γρασίδι έξω από το κεντρικό κτίριο του Κολούμπια διαδηλωτές με αίτημα το πανεπιστήμιο να μην επενδύει σε ισραηλινές εταιρείες.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας μιλήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας», δήλωσε χθες, 22 Απριλίου, η Μίμι Ελάιας, μια φοιτήτρια που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και η οποία έχει εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο. «Το 99% των ανθρώπων εδώ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε. «Δεν είμαστε υπέρ του αντισημιτισμού, ούτε υπέρ της ισλαμοφοβίας. Θέλουμε την απελευθέρωση όλου του κόσμου», τόνισε.

Από την πλευρά της η Σαφίκ κατήγγειλε ότι «αυτή την ένταση την εκμεταλλεύθηκαν και την όξυναν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια οι οποίοι ήρθαν στην πανεπιστημιούπολη για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς σκοπούς».

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του πανεπιστημίου κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπερασπιζόμενη την αντίδραση της διοίκησης στον φερόμενο αντισημιτισμό των διαδηλωτών. Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αλλά και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν ζητήσει την παραίτηση της Σαφίκ.