H αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ, εκτός και αν ο κινέζος ιδιοκτήτης του το πουλήσει. Η προσπάθεια να εξαναγκαστεί η κινεζική ByteDance να αποχωριστεί την ιδιοκτησία της εφαρμογής βίντεο μικρής διάρκειας στις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρά, καθώς η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπογράψει τη σχετική νομοθεσία.

«Αυτό το νομοσχέδιο προστατεύει τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα τα παιδιά της Αμερικής από την κακόβουλη επιρροή της κινεζικής προπαγάνδας στην εφαρμογή TikTok. Αυτή η εφαρμογή είναι ένα μπαλόνι κατασκοπείας στα τηλέφωνα των Αμερικανών», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος του Τέξας, Michael McCaul, συντάκτης του νομοσχεδίου, όπως αναφέρει το «Bloomberg».

Οι νομοθέτες που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον Καναδά, έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εμβέλειας της δημοφιλούς εφαρμογής.

Το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο για το TikTok έρχεται στο πλαίσιο του πακέτου εξωτερικής βοήθειας του ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Οι επικριτές της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι η ByteDance, η οποία εδρεύει στην Κίνα, θα μπορούσε να συλλέγει δεδομένα χρηστών και να λογοκρίνει περιεχόμενο που είναι επικριτικό για την κινεζική κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο, η Avril Haines, διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, προειδοποίησε σε ακρόαση της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Εντωμεταξύ, το TikTok έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει και δεν θα μοιραστεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση. «Το TikTok είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, με τη δική της ηγετική ομάδα, που περιλαμβάνει έναν CEO με έδρα τη Σιγκαπούρη, έναν COO με έδρα τις ΗΠΑ και έναν παγκόσμιο επικεφαλής για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια με έδρα την Ιρλανδία», δήλωσε η εταιρεία, όπως σημειώνει η «Guardian».

Πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το TikTok εξέφραζε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο και τη δυνατότητα των ΗΠΑ να «κλείσουν μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως».

Συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η εταιρεία δήλωσε: «Το TikTok δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο: Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να μπλοκάρει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως».

Για όλα φταίει η Κίνα

«Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές στη Δύση εκφράζουν όλο και περισσότερο την ανησυχία τους ότι το TikTok και η μητρική του εταιρεία, ByteDance, ενδέχεται να θέσουν ευαίσθητα δεδομένα χρηστών, όπως πληροφορίες τοποθεσίας, στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης», σχολιάζει η «New York Times». Έχουν επισημάνει νόμους που επιτρέπουν στην κινεζική κυβέρνηση να απαιτεί κρυφά δεδομένα από κινεζικές εταιρείες και πολίτες για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Ανησυχούν επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συστάσεις περιεχομένου του TikTok για να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση, μια ανησυχία που έχει κλιμακωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του πολέμου ΙσραήλΧαμάς και των προεδρικών εκλογών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το TikTok έχει τροφοδοτήσει την εξάπλωση του αντισημιτισμού και έχει προωθήσει φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο στους αμερικανούς χρήστες.

Το TikTok έχει αρνηθεί εδώ και καιρό τους ισχυρισμούς αυτούς και έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από την ByteDance, η οποία θεωρείται μία από τις πιο αξιόλογες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο.

Πώς θα λειτουργούσε η απαγόρευση από το Κογκρέσο;

Οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες έστρεψαν την προσοχή τους στο να εξαναγκάσουν την πώληση του TikTok σε αγοραστή που θα ήταν αποδεκτός από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό την απειλή απαγόρευσης.

Ο μηχανισμός μιας απαγόρευσης, σύμφωνα με τη «New York Times» θα στόχευε τα καταστήματα εφαρμογών, όπως αυτά που διαχειρίζονται η Apple και η Google: αν διακινούσαν ή ενημέρωναν το TikTok, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να τους επιβάλει αστικές κυρώσεις. Θα απαγορευόταν επίσης στις εταιρείες διαδικτυακής φιλοξενίας να συμβάλουν στη διανομή ή τη συντήρηση του TikTok.

Η πίεση για την εξαναγκαστική πώληση του TikTok έχει ήδη δημιουργήσει εικασίες σχετικά με τους πιθανούς αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας επενδυτών που συγκεντρώθηκαν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ή έναν συνασπισμό ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών.

Η προσέγγιση «πώληση ή απαγόρευση» έχει προκαλέσει ανησυχία στους υποστηρικτές των ψηφιακών δικαιωμάτων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να υπονομεύουν τον ρόλο τους στην προώθηση ενός ανοικτού και ελεύθερου διαδικτύου που δεν ελέγχεται από μεμονωμένες χώρες.

TikTok

Έχει απαγορευτεί το TikTok σε κάποια χώρα;

Ναι, η Ινδία το απαγόρευσε το 2020, στερώντας στην ByteDance μία από τις μεγαλύτερες αγορές της. Η κυβέρνηση εκεί κατέστειλε εκατοντάδες εφαρμογές κινεζικής ιδιοκτησίας, ισχυριζόμενη εν μέρει ότι μετέδιδαν κρυφά τα δεδομένα των χρηστών σε ξένους διακομιστές.

Άλλες χώρες και κυβερνητικοί φορείς -όπως η Βρετανία και το Κοινοβούλιό της, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας- έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή από τις επίσημες συσκευές.

Ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε πρόσφατα ότι το TikTok είναι ένα επικίνδυνο προϊόν που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.