Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φαίνεται ότι ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του με ολοκληρωτική ήττα του Κιέβου και νίκη της Ρωσίας, τη στιγμή που η Δύση δίνει «κούφιες υποσχέσεις» και αρέσκεται να αναφέρεται στη στήριξη του παρελθόντος.

Παρά τις αρχικές παταγώδεις αποτυχίες του ρωσικού στρατού, έμαθε από τα λάθη του και αναπροσαρμόστηκε, σε αντίθεση με τον ουκρανικό, που έμεινε στάσιμος ή χειρότερα υιοθέτησε ανεφάρμοστες τακτικές.

Ουκρανοί στρατηγοί και αξιωματικοί μίλησαν ανώνυμα στον αρθρογράφο Jamie Dettmer της ιστοσελίδας «Politico» και ξεκαθάρισαν πως μια ρωσική καλοκαιρινή επίθεση μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο σε λίγες εβδομάδες.

«Μονάδες στο ανατολικό μέτωπο δεν έχουν βλήματα πυροβολικού εδώ και εβδομάδες», είπε ένας στρατιώτης και ένας αξιωματικός πρόσθεσε πως «οι Ρώσοι χτυπάνε τελευταία το Χάρκοβο, που άτυπα ονομάζεται δεύτερη πρωτεύουσα της χώρας. Αν πέσει, ο πόλεμος τελείωσε».

Εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών

Ελλείψεις σε όπλα και μαχητικό πνεύμα

«Οι νέοι μας πάνε σε πάρτι ή εγκαταλείπουν τη χώρα» δηλώνει Ουκρανός αξιωματούχος, σε μια δήλωση που, υπό άλλες συνθήκες, θα ξεσήκωνε σοβαρές αντιδράσεις, ακόμη και για εσωτερική έρευνα. Εντούτοις, πλέον είναι η δραματική αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί.

Το «Politico» αναφέρει ότι το μαχητικό πνεύμα έχει εξανεμιστεί και επικρατεί μια άτυπη συμφωνία στη Δυτική Ουκρανία, όπου οι πολίτες ανέχονται τον πόλεμο στα ανατολικά, αρκεί να μην πολεμήσουν. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η ανάγκη για νέα επιστράτευση, αρκετοί φεύγουν παράνομα από τη χώρα, ακόμα και με πλαστά χαρτιά.

Βλήματα πυροβολικού 155 mm M795 που χρειάζεται η Ουκρανία και στέλνει με το σταγονόμετρο η Δύση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα και δεύτερον δεν φτάνει στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πολεμήσει ο ουκρανικός στρατός. Παρά τη σημαντική βοήθεια που δόθηκε στην πρώτη φάση του πολέμου, πλέον σχεδόν κανένα πολεμοφόδιο δεν φτάνει στην Ουκρανία ή καθυστερεί τόσο που τελικά καθίσταται αχρείαστο.

«Αν η Ουκρανία πέσει, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για όλο τον κόσμο. Ο Πούτιν θα εξαργυρώσει τη νίκη στο εσωτερικό και, ενθαρρυμένος από την αποκάλυψη των δυτικών αδυναμιών, μπορεί να αναζωογονήσει τις ευρύτερες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του στο εξωτερικό. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία φοβούνται ιδιαίτερα ότι θα είναι οι επόμενες στη λίστα των στόχων του. Η Κίνα, ήδη ένας ολοένα και πιο αξιόπιστος εταίρος της Μόσχας, δεν θα δει πολλούς λόγους να αλλάξει τη στάση της», ξεκαθαρίζει ο Jamie Dettmer, τονίζοντας ότι η Δύση υπονομεύει πλέον την Ουκρανία αντί να τη βοηθά να κερδίσει έναν άνισο πόλεμο.